fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Specialisering är framtiden

Publicerad: 10 april 2013, 14:06

Gustaf Hermelin är vd på Catena. Foto: Catena.

Fastighetsbranschen går mot specialisering där de olika företagen specialiserar sig på olika områden. Det menar Gustaf Hermelin, vd för Brinova, som sedan han tog över bolaget för drygt ett år sedan har fokuserat verksamheten på logistik. I ett samtal med Fastighetsnytt förklarar han att logistik är tuffare och riskfylldare än andra segment vilket förklarar den högre direktavkastningen.

Ämnen i artikeln:

Brinova FastigheterGustaf Hermelin

Sedan Gustaf Hermelin tagit över rollen som vd för Brinova tog det endast fyra och en halv månad innan han tillsammans med största ägaren Erik Paulsson lagt ett uppköpsbud på bolaget. Ytterligare några månader senare hade Brinova avnoterats från börsen och sedan dess har bolaget vuxit med över en miljard i fastighetvärde inom logistik. Enligt vd:n beror det på att man skapat en tydlig strategi för bolaget och sålt en hel del tillgångar inom bostads- och omsorgssegmentet.

– Bakgrunden är den att när jag började så fanns det i bolaget fyra affärsområden plus aktieinnehav, man hade logistik, omsorg, kommersiellt/ bostäder och projekt. Nu har vi gått från fyra affärsområden till tre regioner inom logistik. Mycket därför att man inte kan vara duktig inom alla områden, säger Gustaf Hermelin

Han tillägger att det finns en historisk förklaring till varför bolaget såg ut som det gjorde och att den historien inte kan bli ogjord. När han kom till bolaget valde han dock att öka takten på den renodlingsprocess som redan hade börjat. Det innebär som nämnts ovan en hel del försäljningar som i sin tur gett möjligheten till förvärv av logistikfastigheter och enligt Gustaf Hermelin har Brinovas logistikfastighetsbestånd växt från 2,1 miljarder till 3,4 miljarder kronor.

Brinovas vd förklarar att han ser logistik som ett segment med stor tillväxtpotential och betonar även vikten av specialisering, särskilt inom just det segmentet.

– Jag tror det går mer mot specialisering där vi blir ännu bättre på att bygga rätt kåk och speditörerna blir ännu bättre på att ha bokningssystem och bra bilar eller någon blir specialiserad på att bara ha bokningssystem och någon annan blir specialiserad på att bara ha bilar. Ska du bli duktig måste du specialisera dig. Hur trist det än må vara så tror jag specialisering är nyckeln till framgång.

Han fortsätter att han brukar jämföra med idrott där det blir en jämn kamp så länge alla är mångkampare men så fort man tar in specialister på alla discipliner så blir mångkamparna utskåpade. Det samma gäller för industrin menar Gustaf Hermelin.

Intervjun med Gustaf Hermelin kan du läsa i sin helhet i Fastighetsnytt nummer 3/2012 som utkommer torsdagen 11/4.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev