Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Söderport drabbas ej av besiktningsreform

Publicerad: 25 augusti 2015, 13:30

Sveriges Television rapporterade på måndagen att Transportstyrelsen nu utreder huruvida de svenska reglerna för bilbesiktning i Sverige ska anpassas till ett EU-direktiv.

Ämnen i artikeln:

Hemfosa FastigheterSagaxSöderport Fastigheter

Sveriges Television rapporterade på måndagen att Transportstyrelsen nu utreder huruvida de svenska reglerna för bilbesiktning i Sverige ska anpassas till ett EU-direktiv. I så fall kommer ägare av nya bilar att behöva göra första besiktning efter fyra år och sedan vartannat år. Dagens regel är att man först besiktigar en bil efter tre år, sedan efter ytterligare två år och efter det varje år.

En sådan ändring skulle enligt SVT innebära att bilbesiktningsbranschen går miste om cirka hälften av sina kunder och det skulle vara ett hårt slag mot de privata aktörerna i branschen, som Opus Bilprovning som tagit mycket stryk på börsen sedan nyheten publicerades. Ändringen skulle också kunna drabba fastighetsägare som äger fastigheter utformade för bilbesiktning, då ligger närmast till hands att tänka på Söderport Fastigheter som mot slutet av 2012 köpte 142 av Bilprovningens fastigheter runtom i Sverige för 470 miljoner kronor.

Enligt David Mindus, vd för Sagax som äger Söderport till 50 procent (Hemfosa äger resterande 50 procent) och styrelseledamot i bolaget, skulle Söderport dock inte drabbas så hårt. I ett mailsvar till Fastighetsnytt skriver Mindus att Söderport sålt fastigheterna som låg utanför Stockholm och därför äger bara tio av de ursprungliga 142 fastigheterna.

– Vi bedömer alternativutnyttjandet som mycket högt eftersom det finns mycket mark och lägena är bra, säger David Mindus vidare.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev