Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Skatteverket nekar rekonstruktion – Indiska i konkurs: "Svårt få fram lösning"

Publicerad: 25 oktober 2022, 12:02

Indiska har ett 40-tal butiker runt om i Sverige. Bland annat här i Göteborg på Kungsgatan, i Dahlgrenska Huset, där Balder hyr ut till kedjan. "Jag har de senaste fem åren gett Indiska all min vakna tid och alla finansiella resurser jag har, säger vd:n och ägaren Karin Lindhal (bilden) angående den konkurs som bolaget nu ansöker om. Foto: Indiska/Google

Modekedjan Indiska fattar beslutat om att ansöka om konkurs vid Stockholms tingsrätt. Bolaget ställer därmed in alla sina betalningar, uppger kedjan i ett pressmeddelande. "Det är historiska skulder drivna av pandemin som har orsakat problemen", menar ägaren och vd:n Karin Lindahl.


Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Indiska har under en tid haft betalningssvårigheter till följd av de skulder som man byggde upp under coronapandemin, det uppger bolaget i pressmeddelande.

Under året har Vasakronan stämt kedjan för obetalda hyror och flera hyresvärdar har önskat hjälp med att kasta ut kedjan, det uppger Dagens Industri i en artikel från tidigare i oktober.

Sedan vd:n Karin Lindahl tog över ägandet 2017 har man dock genomfört omfattande förändringar.

Bland annat ha butiksnätverket halverats och anpassats till drygt 40 butiker i Sverige och Finland, och e-handelns omsättning har trefaldigats, men detta har till slut ändå inte hjälpt för bolaget – som tog sitt nuvarande namn på 1950-talet och med anor ända tillbaka till 1901.

Läs mer: Intresset för att hyra faller som en sten: "Viktigt förstå situationen nu"

Kedjan uppger att man sedan sommaren 2021 amorterat på de skulder som byggdes upp under pandemin, med bland annat mycket stora kapitaltillskott från Karin Lindahl.

Så här ser det ut för den som loggar in på Indiska.se från och med onsdagen den 26 september.

Indiska ledningsgrupp har under de senaste månaderna arbetat för att få till finansiering och stärka de ekonomiska förutsättningar.

– Tyvärr har det makroekonomiska klimatet just nu gjort det extremt svårt att få fram en lösning för finansiering, kommenterar Karin Lindahl.

När detta drog ut på tiden och försvårades av negativa skriverier i media styrdes arbetet över till att försöka få till stånd en företagsrekonstruktion för att finna en konstruktiv väg framåt, står det i pressmeddelandet.

Skatteverket som är den enskilt största oprioriterade fordringsägaren har dock motsatt sig en rekonstruktion, vilket tvingar Indiska att ansöka om konkurs, som bolaget själv uttrycker saken.

– En rekonstruktion var inget jag såg framför mig för bara några veckor sedan, men på alla sätt hade det varit en bättre lösning för både bolaget, leverantörer och det allmänna än en konkurs. Nu hade vi alla förutsättningar på plats för att genomföra detta, men tyvärr motsätter sig Skatteverket en rekonstruktion, kommenterar Karin Lindahl.

Hon fortsätter:

Läs mer: Kostnaderna ökar för satsningen i Flemingsberg: "Stålpriset får det att dra i väg"

– Det är med stor frustation jag i dag har tvingats lämna in en konkursansökan. Jag har de senaste fem åren gett Indiska all min vakna tid och alla finansiella resurser jag har. Jag har haft förmånen att leda världens bästa team som vid sidan om mig också har gett allt. Alla nyckeltal går i rätt riktning, vi har 1,2 miljoner lojala kunder och visar trots hot om lågkonjunktur fina tillväxttal månad efter månad. Det är historiska skulder drivna av pandemin som har orsakat problemen, inte verksamheten i sig.

Indiska har hemställt att tingsrätten ska förordna Mikael Kubu vid Ackordscentralen till förvaltare.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev