onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

”School spirit” öppnar för bostadsbyggarna

Publicerad: 4 maj 2016, 13:46

Foto: Dreamstime.

Varje gång en ny Ferrari rullar in på campus öppnar sig nya affärsmöjligheter för James S. Lee, Senior Principal på Kensington, som är specialiserade på bland annat studentbostäder. En marknad han inte längre ser som en nisch i USA utan ett eget tillgångsslag. På Mipim är James Lee i egenskap av årets ordförande i Counselors of Real Estate (CRE).

Ämnen i artikeln:

MipimStudentbostäder

CRE är en organisation för fastighetsrådgivare och medlemskap erhålls endast genom inbjudan. Tanken är att samla kunskap inom många områden, främst i USA, men gruppen expanderar även internationellt och har cirka 1 000 medlemmar i dag. Årligt återkommande är att organisationen tar fram en topp tio lista med relevanta trender som kommer påverka fastighetssektorn och lyfter upp det som diskussionsämne för året.  2016 toppas listan av det demografiska skiftet där vi kommer att få se en boom, både bland äldre och yngre befolkning, vilket kommer driva många beslut i fastighetssektorn den närmaste framtiden.

Inte längre en nisch
För James Lee är det givetvis goda nyheter som arbetar med både äldreboenden och studentlägenheter, framförallt studentfrågan är i fokus. Studentpopulationen i USA har planat ut men kommer att växa igen med de så kallade Echoboomers, berättar Lee, vilket kommer innebära ett extra tillskott av cirka 3,5 miljoner studenter till 2025-2030. Sedan ökar också procenten av antal elever på gymnasienivå som läser vidare på universitet, mycket på grund av att antalet kvinnor som läser vidare och i dag står de för 58 procent av de studerande. Till det kommer också ett stort inflöde av utländska studenter och ligger i dag på mellan 850 000 och 900 000.

De studentrum som finns på universiteten täcker bara cirka 20 procent av behovet och dessa bebos främst av förstaårsstudenterna som sedan måste maka på sig när nästa kull kommer då det inte finns tillräckligt med plats. Studentbostäder i USA växte fram ur den privata hyressektorn, i närheten av universiteten, inte studentanpassade bostäder utan standardlägenheter. Här är kvalitén i dag ganska dålig, menar Lee, på grund av svagt underhåll. Behovet av nya bostadsmöjligheter för studenterna skapade en ny nisch med ändamålsenliga lägenheter för studenter som började byggas på 1990-talet.
– Universiteten har mark med bygger oftast inte, de pengar de har går till skolverksamheten. Men vad som börjar bli lite vanligare är PPP med en privat utvecklare/manager som bygger och sedan hyr marken av universiteten på avtal om exempelvis 99 år. Men i dag är studentbostäder i USA en mogen marknad och är inte längre en nisch utan ett tillgångsslag, det är samma i Storbritannien men på de flesta andra ställen i världen finns det en stor tillväxtpotential, säger James Lee.

Mary Walker Fleischmann, CEO, CRE, och James S. Lee, Ordförande, CRE.

Mary Walker Fleischmann, CEO, CRE, och James S. Lee, Ordförande, CRE på Mipim 2016. Foto: Mattias Fröjd.

Utbildning, fotboll och fest
På Kensington utvecklar man främst studentboenden i anslutning till skolor med minst 20 000 studenter, och skolorna ska helst vara Tier one, säger James Lee, och menar de skolor som främst eftertraktas av studenterna. I toppen hittar man Ivy League-skolorna men där finns endast en handfull och de hanterar sitt eget bostadsbehov. Sedan kommer staternas universitet som tillhör tier one segmentet. Men det finns även andra faktorer som kan göra att olika universitet blir eftertraktade där exempelvis framgångsrika fotbollslag är ett, eller hur högt på den sociala skalan skolan rankas (läs festliv).
– Studenterna attraheras av ”school spirit” och vill vara där de bästa lagen är, till exempel är Michigan State och University of Michigan båda attraktiva tack vare detta. Så du har de tre dragarna, utbildning, sport och fest, jag hoppas också att det är i den ordningen det rankas av studenterna, säger James Lee, och skrattar.

Sedan finns det de väldigt rika.
– Vi har ett projekt med en walk-in pool, vattenfall, solarium, golfsimulatorer, filmrum – you name it! Den marknaden är dock ganska liten, det finns bara ett fåtal studenter som har råd med detta, eller deras föräldrar i alla fall, säger James Lee, och nämner hans son brukar tipsa om nya affärsmöjligheter.
– Han pluggar i USA och skickar mig foton med texten, nu kom en till. Det kan vara en bild av en Audi R8 eller Ferrari som rullar in på campus.

Snabbt internet nummer ett
Men studentlägenheter har vuxit från att vara en sidomarknad till en professionell bransch i dag.
– Studentbostäder har generellt haft ett dåligt rykte. En typisk bild är filmen Animal house (Deltagänget, reds.anm.) från 70-talet där ungarna kom in och totalförstörde allt. Vi har professionella förvaltare som vi kräver att de kollar enheterna en gång i kvartalet. Är det ett hål i väggen så fixar de hålet och skickar sedan räckningen till föräldrarna. För alla enheter är garanterade av föräldrarna, och detta har gjort en stor skillnad. Är det problem så ringer föräldrarna upp junior och säger, gör inte så igen.

Vad vill då den typiska studenten ha i anslutning till sitt boende förutom en bra fest?
– Typiskt är att de är i skolans boende första året, vissa universitet kräver det vilket är bra då de träffar folk och i vissa fall skaffar vänner för livet. Sedan flyttar de in hos oss, då kommer de från universitetsområdet där de haft den snabbaste internetuppkopplingen som gått att uppbåda, det måste vi också tillhandahålla, annars rör de sig vidare. Detta är helt klart nummer ett och allt annat är sekundärt. Det är en ”need”, andra saker är ”wants”. Som exempelvis lugn och ro vilket förvaltningen ska se till, träningsmöjligheter är också viktigt i dag. Pool? Ja, alla vill ha en, säger James Lee.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev