tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Så kan Göteborgs nya mässtorn gynna näringslivet

Publicerad: 17 oktober 2019, 11:03

Andreas Göthberg från Business Region Göteborg ser +One som en god investering för näringslivet. Illustration/ Foto: Svenska Mässan / Mattias Fröjd

Ett fjärde torn vid Svenska mässan vore positivt för hela regionen, säger Andreas Göthberg, chef vid Business Region Göteborg, om Svenska mässans planer på prestigebygget +One.

Ämnen i artikeln:

Svenska MässanFastighetsmarknaden i VästsverigeBusiness Region Göteborg

Det fjärde torn som Svenska mässan vill bygga i Göteborg är positivt för hela regionen, uppger Andreas Göthberg, chef vid Business Region Göteborg.

I förra veckan blev det klart hur Svenska mässan vill bygga sitt fjärde Gothia Tower-torn vid Korsvägen. Det vinnande förslaget heter +One, är ritat av Tham & Videgård och ska nå hela 140 meter högt upp i skyn. Tornet ska rymma 400 hotellrum, mötesytor, restauranger, kontor och en terrass med plats för 1 200 minglande gäster.

Stadsarkitekten i Göteborg har uttryckt sitt gillande och nu är det näringslivets tur att sälla sig till supporterskaran.

Läs även: Stadsarkitekten tror på Göteborgs nya tornbygge

Enligt Andreas Göthberg, avdelningschef på Business Region Göteborg, kan det nya tornet innebära en boost för näringslivet i Göteborgsregionen.

– Generellt anser vi utveckling vid mässan är väldigt positiv. Redan idag utgör området en viktig del i utveckling av regionen. Både för affärsresenärer och privatturism är området mycket viktigt, säger han till Fastighetsnytt i ett mejl.

+One är ritat av Tham & Videgård.

En utbyggnad av hotellet är viktigt för att Göteborg och Svenska mässan ska kunna attrahera ännu större kongresser och möten som kräver tillgång till fler hotellrum, uppger Andreas Göthberg och säger ett nytt stort hotell stämmer överens med en ökad efterfrågan. Det finns plats för ännu för hotell i Göteborg enligt Business Region Göteborg.

– Det pågår en översyn av det så kallad evenemangsområdet i Göteborg som ligger alldeles bakom +One där det planeras för en mängd olika saker för framtiden, framför allt flera nya inomhusarenor.

Kan +One ge några effekter när det gäller andra fastighetsbolags vilja att bygga högt?

– Vi tror inte att just +One bidrar till att fler vill bygga högt, det sker redan idag på flera olika platser i staden, till exempel i Gårda där Skanska bygger ett 145 meter högt kontorshus. Och Karlatornet på Lindholmen byggs nu och skall bli knappt 250 meter och vid Järntorget har man byggstartat nya Hotell Draken som blir cirka 100 meter högt, säger Andreas Göthberg.

+One väntas kosta mellan 1,5 och 2 miljarder kronor. Detaljplanearbetet ska inledas under 2020. Svenska Mässan ska själva finansiera tornet.

Andreas Jennische

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev