onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Så blir nya investeringsstödet

Publicerad: 19 december 2019, 12:31

Bostadsminister Per Bolund

Foto: Anders Siljevall

Regeringen har vässat villkoren för investeringsstödet som börjar gälla från februari nästa år. Det meddelar bostadsminister Per Bolund (MP) i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

Regeringen

Regeringen har vässat villkoren för investeringsstödet som börjar gälla från februari nästa år. Det meddelar bostadsminister Per Bolund (MP) i ett pressmeddelande.

Regeringen meddelade på torsdagen att investeringsstödet från februari återinförs i en effektivare form för att stödja en fortsatt hög byggtakt av bostäder med lägre hyror.

– För oss har det varit viktigt att göra det möjligt för fler att komma in på bostadsmarknaden och skapa långsiktiga förutsättningar för branschens aktörer, säger bostadsminister Per Bolund (MP) i ett pressmeddelande.

Investeringsstödet infördes 2016 och den senaste uppdateringen är en överenskommelse mellan januaripartierna. Hittills har stödet beviljats fler än 28 500 nya bostäder.

– Det behövs bostäder i hela landet som vanligt folk har råd med. För att möta bostadsbristen föreslår vi nu en stor satsning för att det ska byggas fler hyresrätter och studentbostäder med relativt lägre hyror. Anslagsnivåerna kommer att trappas upp till 3 miljarder årligen, säger finansminister Magdalena Andersson.

De nya villkoren i korthet:

- Mixen av stora och små bostäder ska öka. Minst 10 procent av lägenheterna ska vara små med högst ett rum och kök eller motsvarande.
- Kommunen ska erbjudas att hyra eller förmedla var åttonde bostad till sociala kontrakt och till ungdomar och unga vuxna. Utifrån det lokala behovet får kommunen bedöma hur lägenheterna ska användas.
- Två potter ska utformas – en för storstadsregionerna och en för övriga landet. Utformningen ska baseras på bostadsbristen och byggbehovet i respektive regiontyp.
- Byggstart ska ske senast ett år från beviljandebeslut.
- Tillåtna ingångshyror ska indexeras i takt med kostnadsutvecklingen i samhället. Uppräkningen ska ske utifrån regionala förutsättningar.
- År 2020 finns 2,1 miljarder kronor i anslagna medel till investeringsstöd för hyresrätter och bostäder för studerande, och från 2021 och framåt ökar anslaget till ca 3 miljarder kronor årligen.

Källa: Regeringskansliet

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev