torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Rekordnoteringar i UK och Irland

Publicerad: 5 februari 2015, 15:20

London är fortfarande dragloket när det gäller den kommersiella fastighetsmarknaden i Storbritannien.

Fastighetsmarknaden i Storbritannien gjorde sitt bästa resultat på nio år. Totalavkastningen för 2014 landade på 17,9 procent, enligt IPD UK Quarterly Property Index. Irland var ännu vassare med en totalavkastning på 40,1 procent.

Ämnen i artikeln:

IrlandLondonMSCI

Det var den högsta totalavkastningen sedan 2005 i Storbritannien och värdena steg med 12 procent under 2014. London var som vanligt drivande där kontor i centrala London gav en totalavkastning på 23,5 procent och handel  28,2 procent, jämfört med 16,7 procent för handeln i Storbritannien som helhet.

Men det var inte uppåt för hela handelssektorn. Investeringar i supermarkets gick sämre, totalavkastningen för 2014 var 7 procent, jämfört med 11 procent 2013.

Av de kommersiella segmenten i Storbritannien var det industri som hade den högsta totalavkastningen med 23,1 procent.
– 2014 kommer utan tvekan att bli ihågkommen som året då Storbritanniens fastighetsmarknad överträffade de flesta förväntningarna. London är fortfarande dragloket men utmanas av en industrisektor som blir allt starkare. Som kontrast är det fortfarande press på handelssektorn. Det är intressant att notera att supermarkets är det enda fastighetsslaget vars siffror föll jämfört med 2013, säger, Phil Tily, chef för IPD UK och Irland, i ett pressmeddelande.

Det är dock en bit kvar till Irlands rekordnotering, en totalavkastning på 40,1 procent för 2014. Den högsta noteringen sedan starten av IPD Ireland Quarterly Property Index. Kontorssidan visade en totalavkastning på 45,3 procent, också det en rekordnotering. Inom retail var totalavkastningen 34,7 procent.
– IPD/SCSI Quarterly Index visar en totalavkastning på över 40 procent för första gången för den kommersiella fastighetsmarknaden i Irland. Resultaten har ökat stadigt under 2014 till att nå dessa rekordnivåer, mycket tack vare den starka kontorsmarknaden och det kommer säkert leda till diskussioner kring om det är en ny bubbla vi ser i Irland, kommenterar Colm Lauder, Senior Associate, MSCI.

Mattias Fröjd

Källa: Pressmeddelande MSCI/IPD

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev