Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Regeringen går vidare med amorteringskravet

Publicerad: 30 november 2017, 09:48

Per Bolund (MP). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Under en presskonferens på torsdagen meddelande finansmarknadsminister att regeringen går vidare med förslaget på skärpt amorteringskrav som Finansinspektionen presenterade för två veckor sedan.

Ämnen i artikeln:

FinansinspektionenPer BolundAmorteringskravet

Förslaget går ut på att amorteringskravet för nya bolånetagare med bolån som överstiger 4,5 gånger deras bruttoinkomst ska amortera ytterligare minst 1 procent utöver det befintliga amorteringskravet.

– Hushållens skuldsättning har ökat kraftigt under ett stort antal år. Den ökande skuldsättningen bygger upp stora risker för svensk ekonomi. Det är rimligt att nya bolånetagare som tar stora lån i förhållande till sina inkomster amorterar sina skulder, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

Han säger under presskonferensen att han och regeringen tror att det här kommer att få begränsad påverkan på svensk ekonomi och bopriser, och att det kommer att leda till att man genom att amortera mer och spara till sig själv kommer leda till motståndskraftigare hushåll.

Bolund säger även att man talat med oppostitionen som gjort klart att de inte stödjer förslaget, men att samtliga har ställt sig bakom att regeringen har rätt att ensamt fatta det här beslutet. Det behövs alltså ingen omröstning i riksdagen för att förslaget ska gå igenom.

Förslaget har tidigare fått ganska skarp kritik från företräder från fastighetsbranschen, som menar att det inte kommer med särskilt bra timing utan riskerar att utlösa en kris på bostadsmarknaden.

– Effekten som vi ser med en utplaning och i vissa fall en nedgång är istället en effekt av att vi haft en kraftig uppgång. Det är naturligt att vi får en stabilisering på bostadsmarknaden – det här är en ganska mild åtgärd, säger Per Bolund.

Han säger också att även bostadsminister Peter Eriksson (Mp) står bakom beslutet.

Precis som FI föreslog avser även regeringen att det skärpta kravet ska gälla från och med den 1 mars nästa år.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev