torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Pembroke: ”Vi måste alltid uppdatera oss själva”

Publicerad: 26 mars 2019, 14:40

Akira Shimizu. Foto: Dagens Industri/Jack Mikrut.

Pembroke går nu in i det andra årtiondet som fastighetsutvecklare och kapitalförvaltare i Stockholm. Sedan 2016 leds den nordiska verksamheten av japanen Akira Shimizu som nu fokuserar på att utveckla de fastigheter man äger i centrala Stockholm.

Ämnen i artikeln:

Pembroke Real Estate

Artikeln publiceras även i Fastighetsnytt nummer 2, 2019. Tidningen utkommer i veckan.

Pembroke går nu in i det andra årtiondet som fastighetsutvecklare och kapitalförvaltare i Stockholm. Sedan 2016 leds den nordiska verksamheten av japanen Akira Shimizu som nu fokuserar på att utveckla de fastigheter man äger i centrala Stockholm.

Det var i juli 2008 som Pembroke förvärvade en större portfölj fastigheter i Oslo, Helsingfors och Stockholm. Tidpunkten, två månader innan Lehman Brothers kraschade, var kanske inte den bästa men investeringen var tänkt som ett långsiktigt engagemang där de ekonomiska förutsättningarna i Norden lockade.

– Nu har vi varit här i tio år och går in i ett andra årtionde och vi har inte sålt någon fastighet. Återhämtningen var också mycket snabbare här vilket visar på den ekonomiska stabiliteten för den här regionen, säger Akira Shimizu, som är chef för den nordiska verksamheten på Pembroke.

Akira Shimizu är född i Tokyo, Japan, men med en pappa med uppdrag i USA så innebar det att en stor del av uppväxten fram till examen spenderades utomlands. Akira Shimizu utbildade sig till arkitekt i USA där det också ingick ett år utomlands som han spenderade i Florens och Köpenhamn och fick se lite av den nordiska kulturen. Nu arbetar han sedan nio år tillbaks med fastighetsutveckling och kapitalförvaltning för Pembroke.

– Jag var destinerad att gå till en arkitektfirma men en sommar innan jag tog examen fick jag möjligheten att praktisera hos en fastighetsutvecklare. Det öppnade mig för alla de olika variabler som finns inom fastigheter och utveckling, arkitektur är bara en del av det. Jag fick lära mig om skatt, juridik, stadsplanering, bygglov och konstruktion. Jag blev fascinerad och ville göra mer än bara arkitektur och arbetade med utveckling och sedan finansiella transaktioner ett antal år innan jag blev introducerad till Pembroke. Så efter sex år på Pembrokes kontor i Tokyo kom jag till Stockholm 2016, säger Akira Shimizu.

Organiskt och flexibelt
Stockholm beskriver Akira Shimizu som mycket jordnära om han jämför med exempelvis Tokyo som med sin stora population är mer ”hustle and bustle”. Framförallt ser han Sverige som organiskt och flexibelt jämfört med Japan där företagsstrukturen är mer byråkratisk.

– Det är överraskande när det kommer till kultur och personlighet, mentaliteten i Sverige känns mycket nära och jag har tyckt om att arbeta här. När det gäller arbetsmiljön är man långt före Tokyo där man är kvar lite i skolmiljön där chefen sitter vid ena bordsändan medan teamet står uppradat. Här är det mycket mer flexibelt hur du arbetar, en mer öppen plan där ledningen tillåter ett friare arbetssätt, säger Akira Shimizu.

Vill öppna upp för rörelse
Pembroke förvaltar tre fastigheter i kvarteret Hästen som också omfattar Hufvudstadens fastighet NK. De långsiktiga planerna, alltsedan man etablerade kontor i Stockholm 2010, har varit att utveckla kvarteret för att öppna upp för mer rörelse mellan Hamngatan, Norrlandsgatan och Mäster Samuelsgatan. Den första stora förändringen var utvecklingen av kontorsbyggnaden Mästerhuset på Mäster Samuelsgatan 21 som stod klar 2015. Nu är det dags för huset bredvid, det så kallade Passagenhuset, och den 22:a november antogs detaljplanen av Stadsbyggnadsnämnden.

– Vi är mycket glada över hur staden har stöttat projektet, det har varit en lång resa där vi började föra diskussioner tillsammans för nästan fem år sedan. Vi har jobbat nära stadsbyggnadskontoret som också innefattat vägledning av stadsarkitekten där vi valt arkitekt för projektet tillsammans. Vi har också genomfört många studier innan vi planerade strategi och kände att det bästa vi kunde erbjuda staden var en ny byggnad, säger Akira Shimizu.

Förutom de bägge projektfastigheterna förvaltar man också PK-huset, ett stort projektområde menar Akira Shimizu som också poängterar att man arbetar nära andra fastighetsägare. AMF Fastigheter som utvecklar Brunkebergstorg och äger Mood gallerian mitt emot Pembrokes fastigheter, Hufvudstaden med Biblioteksgatan och Vasakronan med Sergelhuset.

– Det finns stora möjligheter till synergieffekter som vi kan erbjuda staden. Men vi har hela tiden visualiserat hur vi förändrar kvarteret och inte byggnaderna enskilt. Exempelvis har det varit i stort sett stängt till kärnan mitt i kvarteret som varit mer av en privat upplevelse. Vi vill förändra det, som exempelvis Sturegallerian som även används som passage, det är inte bara för att handla utan även den vardagliga förflyttningen från A till B, säger Akira Shimizu.

Hästan 21. Bild: Pembroke.

Verksam på många platser📷
Att man är verksam på många platser ser Akira som en fördel där man kan lyfta in goda exempel från andra marknader och balansera med det som är bra på Stockholmsmarknaden. Men det gäller att vara på tå även om man förvaltar långsiktigt, menar Akira Shimizu och nämner nya verksamheter som Wework som förändrar marknaden, men även att hyresgästerna själva utvecklas.

– Det förändras alltid och vi måste alltid uppdatera oss själva, vi kan inte bara sitta still och säga att så här kommer det vara och envist fortsätta göra samma sak i 10-20 år, vi måste hela tiden förnya och uppdatera. Det är mycket viktigt med den mixed-use strategi vi har med handel, kontor och bostäder att hålla alla de olika komponenterna levande och funktionella, säger Akira Shimizu.

Det finns indikationer på att marknadsläget kan komma att se lite tuffare ut framöver men Akira Shimizu menar att med sitt långsiktiga perspektiv står Pembroke robust i konjunkturen. Han ser det inte som omöjligt att man kan komma att investera ytterligare i Norden. Men han ser också en mycket låg vakansgrad i Stockholm på kontorssidan, även i ett globalt perspektiv, vilket innebär att företag kanske förlägger kontor och verksamheter utanför city vilket kan skapa problem om man vill ha en levande stad där människor rör sig större delen av dygnet.

– Vi känner att mixen av turister, handel och liknande håller ljusen tända men det krävs också ett hälsosamt utbud av kontor, där kan vi hjälpa till. Det är viktigt att det finns kontorsyta tillgängligt för att Stockholm ska kunna attrahera nya företag. Vi har varit upptagna med vårt förvärv från 2008 där vi också arbetar med Oslo och Helsingfors, så det är mycket på gång. Men vi njutit av den ekonomiska stabiliteten i Norden där vi känner att vi kan expandera när det känns rätt, säger Akira Shimizu.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev