fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Nytt landmärke i Helsingfors

Publicerad: 4 december 2018, 11:25

Helsingfors nya huvudbibliotek Foto: ALA Architects

På onsdag öppnar ett nytt, toppmodernt centrumbibliotek i Helsingfors. Notan för byggkalaset landar på hisnande 100 miljoner euro, cirka en miljard kronor.

Ämnen i artikeln:

FinlandHelsingforsAla ArkitekterOde bibliotek

På onsdag öppnar ett nytt, toppmodernt centrumbibliotek i Helsingfors. Notan för byggkalaset landar på hisnande 100 miljoner euro, cirka en miljard kronor.

Finländarna lånar upp till 68 miljoner böcker per år på bibliotek, vilket delvis förklarar miljardsatsningen som till 70 procent bekostas av Helsingfors stad, medan staten täcker resten av kostnaden.

Så här motiverar Helsingfors borgmästare, Jan Vapaavuori, satsningen i ett pressmeddelande.

– Ode symboliserar de viktigaste värdena i vårt samhälle; som bildning, utbildning, jämlikhet och öppenhet, samt förankrar oss i de främsta leden av demokratins försvarare.

Den vågformade byggnaden på 10 000 kvadratmeter har ritats av Ala Architects, en finländsk byrå som för sex år sedan vann den internationella tävlingen som gav totalt 544 förslag.

Inne i biblioteket kommer små robotar på hjul hämta böcker från magasinet. Förutom totalt 100 000 böcker har besökarna även tillgång till laserprintrar, kök, biograf, musikstudio, spelrum och datorer för redigering i huset.

Dörrarna öppnas som sagt den 5 december – lagom till Finlands nationaldag som firas dagen därpå. Därefter räknar biblioteket med minst 10 000 besökare varje dag.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev