torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Nytt avtal mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier

Publicerad: 5 maj 2017, 05:00

Arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier har träffat ett nytt avtal med fackförbundet Byggnads inom ramen för industrins märke på 6,5 procent över tre år.

Ämnen i artikeln:

Sveriges Byggindustrier

Det nya avtalet innebär bland annat förändrade arbetstidsregler, där tidsspannet inom vilken den ordinarie arbetstiden kan förläggas utökas från 06.45 till 16.00 till 06.30 och 17.00.

Parterna har också kommit överens om en yrkesintroduktion och en ny praktikanställning för att underlätta för personer som idag står långt ifrån arbetsmarknaden att få anställning i byggbranschen.

– Vi behöver bli många fler för att kunna bygga 700 000 nya bostäder. Idag fattas 40 000 medarbetare. Vi har tillsammans med Byggnads tagit några viktiga steg för att locka fler till branschen i årets förhandlingar. På det sättet tar vi ett tydligare samhällsansvar och bidrar därmed också till att lösa bostadskrisen, säger Mats Åkerlind, tf vd och förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

Kortfattade punkter ur avtalet:

- Förändrade arbetstidsregler för att skapa bättre flexibilitet. Tidsspannet inom vilken den ordinarie arbetstiden kan förläggas utökas från klockan 06.45 – 16.00 till klockan 06.30 och 17.00
- En extraavsättning till pension på 0,4 procent 2017 och 0,3 procent 2018 och 2019, vilket motsvarar en extraavsättning på totalt 1 procent under avtalsperioden.
- Arbettidsförkortning är 40 timmar per år, en utökning med en timme
- Förändringar av skyddsombudsutbildningen
- Arbetskraft som har mer än 6 års yrkeskompetens får ersättning på samma nivå som de som har yrkesbevis. Det påverkar arbetstagare såväl från Sverige som från andra EU-länder
- Parterna ser över möjligheten att införa skilda omklädningsrum för män och kvinnor på de arbetsplatser där omklädning, tvätt-eller duschutrymme ska finnas.
- Förändringar gällande tidsbegränsningen på havandeskapslön

Även väg-och banavtalet med Seko är färdigförhandlat och sedan tidigare finns Tjänstemannaavtalet på plats, vilket innebär att Byggindustriernas samtliga avtalsområden är slutförda.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev