måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Nya stan i Gamlestan

Publicerad: 23 mars 2016, 13:09

Bild: Göteborgs stad.

Gamlestaden i Göteborg är en stadsdel som länge legat i utkanten av Sveriges andra största stad. Här planeras nu för en dubblad befolkning och en dynamisk blandstad till 2035.

Ämnen i artikeln:

GamlestadenPlatzer FastigheterPoseidon BostadSernekeGöteborg

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Gamlestaden i Göteborg är en stadsdel som länge legat i utkanten av Sveriges andra största stad. Här planeras nu för en dubblad befolkning och en dynamisk blandstad till 2030.

I stadsdelen, som länge varit mest känt för den stora SKF-byggnaden, planeras bland annat för ett nytt resecentrum, nya bostäder, butiker, kontor och hotell. SKF:s gamla industrilokaler blir ett nytt handelscentrum, och längs med Säveån byggs nya bostäder.

Än så länge är omvandlingen inne i ett inledande skede. Bland annat har Platzer och Serneke lämnat in bygglovshandlingar för det nya resecentrumet vid Gamlestadens torg och detaljplanen för kvarteret Makrillen, där ska Egnahemsbolaget och Poseidon bygga 200 bostäder, har vunnit laga kraft.

Arbetet med flera detaljplaner pågår parallellt och planerna sträcker sig från Gamlestadens Torg, Gamlestadens Fabriker och SKF till bostadsområdena öster om Bellevue, Kvibergs Ängar och idrotts- och kulturområdet vid Kvibergs Park. På sikt ingår även slakthusområdet väster om järnvägen.

Dagens stora och fula trafiklösningar för fordonstrafik görs om i grunden. Viadukten över Gamlestadens Torg rivs, en tunnel anläggs som leder undan genomfartstrafiken och det blir fler nya broar över Säveån med bland annat en länk direkt till Munkebäck.

Detaljplaneområdet för Gamlestads torg sammanfaller också med platsen för Göteborgs föregångare – den senmedeltida staden Nya Lödöse. Just nu pågår den största stadsarkeologiska undersökning som någonsin genomförts i Västra Sverige på platsen.

Först år 2035 kommer stadsdelen att vara fullt utbyggd, och ha fördubblat sitt invånarantal.

Nedan finns en film omvandlingen visualiseras, källa: Göteborgs stad.

Maria Nordlander

Källa: Göteborgs stad

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev