torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

NREP gör som Ikea – lovar 100 procent förnybar energi

Publicerad: 31 oktober 2019, 13:08

Stefan Wallander, vd på NREP i Sverige. Illustration och Foto: NREP Sverige

Före 2025 ska alla verksamheter i NREP:s fastigheter använda el från förnybara källor. Det slår bolaget fast i och med att man går med i klimatgruppen Re100.

Ämnen i artikeln:

NREPStefan Wallander

Före 2025 ska alla verksamheter i NREP:s fastigheter använda el från förnybara källor. Det slår bolaget fast i och med att man går med i klimatgruppen Re100.

NREP blir första nordiska fastighetsaktör att gå med i Re100, ett klimatinitiativ som drivs av de ideella organisationerna The Climate Group och CDP med syfte att driva på för en grön omställning.

Sedan tidigare är endast tre svenska företag med i Re100, Ikea, Tetrapak och H&M.

NREP åtar sig nu att övergå till 100 procent förnybar energi inom ett år i sin fastighetsförvaltning och projektutveckling i Danmark, Sverige, Finland och Norge. Omställningen i samtliga av bolagets fastigheter ska ha skett innan 2025. Det innefattar även den indirekta elektricitetsanvändningen som exempelvis den el som hyresgästerna väljer att konsumera.

– Nära 30 procent av världens energirelaterade koldioxidutsläpp kommer från byggsektorn. Två tredjedelar av dessa utsläpp kommer från användandet av elektricitet i byggnaderna, vilket gör det till ett viktigt område att minska utsläppen inom. Idag kan jag stolt meddela vår ambition att driva alla våra byggnader med 100 procent förnybar el och vårt åtagande att leda en förändring mot en framtid med lägre koldioxidutsläpp, säger Stefan Wallander, vd på NREP Sverige i ett pressmeddelande.

Solpaneler och gröna beställningar

I ett första steg handlar det om att bolaget ska beställa grön el. Det mer långsiktiga arbetet med sikte på 2025 innebär att NREP behöver göra även andra åtgärder.

– Bygga solpaneler till exempel, något som passar väldigt bra på logistikfastigheter med stora platta tak, säger Marianne Hoffman, pressansvarig på NREP till Fastighetsnytt.

Mer om Re100

- Re100 lanserades på New York City Climate Week 2014 och drivs av de ideella organisationerna The Climate Group och CDP. I dag har 203 företag antagits som medlemmar.
- I Norden har Re100 bara 14 medlemmar varav fyra (inklusive NREP) finns i Sverige. Övriga tre är Ikea, Tetrapak och H&M.
- Enligt en nyligen genomförd energibesiktning av 13 av NREP:s logistikfastigheter finns en potential att spara in en tredjedel av den konsumerade energin i varje byggnad, något som totalt skulle minska utsläppen med 1 000 ton per år.

Andreas Jennische

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev