måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Nota på 18 miljarder för Brexit

Publicerad: 20 april 2018, 09:38

Foto: Wikipedia.

En hård Brexit kan bli kännbar för svensk ekonomi konstaterar Stockholms Handelskammare och Oxford Economics som tillsammans räknat på den svenska kostnaden för Brexit.

Ämnen i artikeln:

BrexitStorbritannienStockholms Handelskammare

Enligt rapporten beräknas notan för Brexit att bli 18 miljarder kronor på två år och leda till 8 200 förlorade jobb om inte Storbritannien och EU kommer överens om ett nytt frihandelsavtal.

– Det är fortfarande alldeles för tidigt att avfärda ett scenario där det blir en hård Brexit, eftersom det fortfarande är många besvärliga knutar att lösa upp. Därför är Brexit fortfarande ett orosmoln som berör hela Sverige, säger Andreas Hatzigeorgiou, Stockholms Handelskammares chefsekonom, i ett pressmeddelande.

Av de 8 200 förlorade arbetstillfällena beräknas Stockholm mista 2 100 jobb.

– Brexit riskerar att påverka såväl Sverige som huvudstadsregionen negativt. Stockholmsregionen är Sveriges tillväxtmotor och vi ser att bland annat Stockholms finans- och tjänstesektor kan drabbas hårt av Brexit. Just nu finns ett tidsfönster som jag tycker att regeringen bör utnyttja för att arbeta med reformer som stärker näringslivsklimatet och rustar företagens motståndskraft för att dämpa effekterna av Brexit. Regeringen måste agera för att lösa kompetensbristen genom bättre förutsättningar för att rekrytera global topptalang, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev