måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Modern logistikanläggning ska lyfta Mathem till nya höjder

Publicerad: 15 februari 2023, 15:12

Mathems nya anläggning i Farsta, Stockholm. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 i kategorin Industri, logistik och butik.

Foto: Mikael Hemmingsen

För att öka kapaciteten och effektiviteten i verksamheten krävdes en ny logistikanläggning för Mathem. Den nya anläggningen i Farsta i Stockholm har byggts med både hållbarhet, personaltrivsel och effektivitet i fokus. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 i kategorin Industri, logistik och butik.

Ämnen i artikeln:

Årets ByggeLogistic ContractorByggStockholm

MSN

Martina Strand Nyhlin


– Vi är med i många stora och komplicerade projekt men det här har verkligen varit något extra att bygga, säger Martin Häller, vice vd på entreprenören Logistic Contractor.

Läs även: “Mediebilden av extrem tillväxt i Skellefteå är inte sann”

Ett kollektivtrafiknära och citynära läge var en förutsättning för projektet. Att Mathem lyckades landa läget i Farsta har de delvis Logistic Contractor (LC) att tacka för. I de första kontakterna med Stockholms stad 2019 hade någon annan en option på tomten, men Mathem fick gärna komma in med en ansökan om markanvisning, var beskedet.

– Jag vände mig till LC och sa att vi behövde en partner som kunde utreda detta. Det var ingen tveksamhet från deras sida, de var med direkt, säger Mikael Hemmingsen, projektledare på Mathem.

Tre snabba om Mathems CFC:

• Mathems CFC (Customer Fullfillment Center) har Stockholms största installerade solcellsanläggning på taket med en effekt på cirka 2,4 MW.
• På frys och verkstad har det monterats ett tak av Mataki Uno Tech Noxout – en papp som med hjälp av solen renar luften från kväveoxid.
• En avancerad och innovativ automatisk lösning för orderstarten - där tre papperspåsar läggs i en låda inför packning - har tagits fram av Skövdeföretaget Elektroautomatik enbart för projektet.

Tre år senare står anläggningen nu på plats, inkilad i en närliggande klippa. LC har sålt projektet till fastighetsförvaltaren Niam. Anläggningen är enorm – 36.000 kvadratmeter i två plan utrustad med den modernaste tekniken.

Läs även: Öppen fastighetsdata kan begränsas: ”Har skärpt till våra rutiner”

Projektet är certifierat i Miljöbyggnad Guld och en stor del av fastighetens elbehov tryggas med solceller på taket. Det nybyggda intilliggade parkeringshuset innehåller 50 laddplatser för eldrivna distributionsfordon och garaget är förberett för att totalt 300 fordon ska kunna laddas i framtiden. Till det kommer även laddplatser för medarbetarna. Målet är att kunna leverera varor helt och hållet med eldrivna bilar i framtiden.

Mathems nya anläggning i Farsta, Stockholm. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 i kategorin Industri, logistik och butik.

Foto: Mikael Hemmingsen

Lagerjobb är ofta instegsjobb som medarbetarna lämnar efter en period. Men Mathem vill ha kvar sina medarbetare. Därför satsar de också på en tilltalande arkitektur. Utvändigt kläs byggnaden i träribbor och inuti ska miljön ha hotellkänsla med gym, restaurang och generösa personalutrymmen och så mycket fönster som möjligt.

– Vi tror att den här satsningen kommer att betala sig, säger Mikael Hemmingsen.

Läs även: Därför gick drömmen om Säve i krasch: "Hade inte koll"

För LC har projektet inneburit en stor mängd nya tekniska utmaningar att lösa, som att installera en större kyl- och frysanläggning där spillvärme används till avfuktningsanläggningen - och allt som har med automationsanläggningen att göra.

– Många av lösningarna hade nog inte varit möjliga att implementera om vi inte projekterat i 3D med en samordnad modell. När man går i anläggningen ser det nästan ut som när man arbetar i modellen, säger Jonas Ganefalk, projekteringsledare på LC.

Mathems nya anläggning i Farsta, Stockholm. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 i kategorin Industri, logistik och butik.

Foto: Mikael Hemmingsen

Utöver miljöcertifiering och teknisk innovation har även sprängningar i ett centralt läge utmanat. Ett gott samarbete har gjort att allt gått att lösa.

– Det har varit många tillägg och ändringar under resan, men vi har tillsammans kunna parera allt. Vi är nöjda och hoppas att Mathem är det också, säger Martin Häller.

Det stämmer, Mathem är nöjda.

– Det här är ett viktigt projekt för Mathem och ett viktigt referensprojekt för LC. Då blir det fokus på att lösa saker omgående, säger Mikael Hemmingsen.

Aktörer i projektet

Byggherre: Logistic Contractor
Entreprenör: Logistic Contractor Entreprenad
Hyresgäst: Mathem
Arkitekt: Krook & Tjäder, Millimeter Arkitekter, Mer Arkitekter
Projektkostnad: 900 miljoner kronor
Entreprenadform: Totalentreprenad

Övriga nominerade i kategorin:

Välkomnande returpark har besökaren i fokus

Broson Steel har kommit hem till Vårgårda

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev