onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

MKB i Malmö höjer hyrorna med 5 procent

Publicerad: 16 januari 2023, 09:41

MKB höjer hyrorna med 5 procent.

Foto: Pressfoto

Allmännyttiga MKB i Malmö har kommit överens med Hyresgästföreningen om att hyrorna ska höjas med 5 procent 2023. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetHyresgästföreningenhyresförhandlingar

JB


Överenskommelsen omfattar 24 000 lägenheter och gäller från den 1 januari.

– Vi är nöjda med överenskommelsen, speciellt ett år som detta, som präglats av hög inflation, räntehöjningar samt ökade drift- och underhållskostnader. Även taxekostnaderna för el, värme, vatten/avlopp och sophantering har ökat markant, säger Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen region södra Skåne.

MKB är Malmös största fastighetsägare och har med 60.000 boende 32 procent av hyresmarknaden i Malmö. De framhåller att deras egna kostnader för fjärrvärme, el, vatten, byggmaterial och räntor ökade med 200 miljoner kronor i fjol och väntas öka med ytterligare minst 300 miljoner kronor i år. Enligt MKB har det varit viktigt att mildra effekterna av kostnadsökningarna för de boende samtidigt som det balanseras med ansvar för bolaget.

– Vi känner ansvar för våra kunder och har arbetat hårt för att hitta en nivå som innebär att vi inte höjer hyrorna så mycket som vi skulle behöva. Vi kommer nu att titta närmare på konsekvenserna. Vissa aktiviteter kommer vi att behöva senarelägga, exempelvis visst planerat underhåll, säger Anna Holst, chef hyresadministration hos MKB Fastighets AB.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev