fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Michael Wolf får sparken

Publicerad: 9 februari 2016, 07:23

Michael Wolf.

Swedbanks vd Michael Wolf får efter ett styrelsebeslut sparken. Han lämnar sitt uppdrag omedelbart. Birgitte Bonnesen, chef för bankens svenska verksamhet, har utsetts som tillförordnad vd.

Ämnen i artikeln:

FinansinspektionenSwedbank

– Michael Wolf har på ett framgångsrikt och inspirerande sätt lett Swedbank till att idag vara en av Europas starkaste banker med lägre risk och uthållig intjäningsförmåga. För detta förtjänar Michael Wolf stor uppskattning. Styrelsens bedömning är dock att det är dags för ett nytt ledarskap och en ny VD som kan ta Swedbank till nästa nivå, säger Anders Sundström, styrelseordförande i Swedbank i ett pressmeddelande.

Wolf kommer i enlighet med sitt avtal att erhålla uppsägningslön och avgångsvederlag, bestående av 75 procent av lönen under uppsägningstiden som motsvarar 12 månader samt avgångsvederlag på ytterligare 75 procent av lönen i 12 månader. Michael Wolfs nuvarande årslön är 13 miljoner kronor.

Själv säger Michael Wolf att han blev överraskad över styrelsens beslut.

– Men samtidigt har jag största respekt för att det är styrelsen som tillsätter och avsätter vd. Jag vill rikta ett genuint lycka till till banken, säger Michael Wolf enligt ett skriftligt uttalande som bankens pressavdelning har distribuerat, enligt Di.

Avräkning på lön och avgångsvederlag sker om Wolf får ett nytt jobb.

Under hösten avslöjade Dagens Industri hur Swedbanks finansdirektör Göran Bonner och Magnus Gagner-Geeber byggt upp en privat fastighetsverksamhet vid sidan av sina bankjobb, något som i dagsläget utreds av Finansinspektionen. Även Michael Wolf är föremål för FI:s granskning.

– Utredningen pågår och är i ett initialt skede. Den påverkas inte av det här, utan den kommer att fortsätta”, säger Victoria Ericsson, pressekreterare på FI, till Di.

Rekryteringsarbetet för att hitta en ny vd inleds snarast.

Redaktionen

Källa: Swedbank, Dagens Industri

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev