onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Malmö och Lund säger ja till Greater Copenhagen

Publicerad: 2 december 2015, 15:27

Foto: News Öresund.

Efter många om och men har Malmö och Lund valt att gå med i Öresundssamarbetet Greater Copenhagen. När de danska och svenska politikerna i Öresundskommittén under onsdagen möttes i Köpenhamn för det sista och avgörande beslutet kom kommunerna med beskedet att de går med i samarbetet.

Ämnen i artikeln:

DanmarkKöpenhamnGreater CopenhagenRegion SkåneLundMalmö

Efter många om och men har Malmö och Lund valt att gå med i Öresundssamarbetet Greater Copenhagen. När de danska och svenska politikerna i Öresundskommittén under onsdagen möttes i Köpenhamn för det sista och avgörande beslutet kom kommunerna med beskedet att de går med i samarbetet. Detta rapporterar News Öresund.

Malmö och Lund har vid flera tidigare tillfällen uttryckt sin skepsis över fördelningen av makt i samarbetet, där Danmark får två tredjedelar av ordförandeskapet.

– Från svensk sida går vi in med lika mycket pengar som från dansk sida och då är det orimligt att inte vara jämbördiga parter. Men i Danmark ser man det här som ett samarbete mellan tre regioner, har Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunalråd i Malmö tidigare sagt.

Men nu verkar man alltså ha ändrat sig. Därmed omvandlas samarbetet över sundet till the Greater Copenhagen & Skåne Committee. Samarbetet ska bland annat leda till ett ökat fokus på global marknadsföring och omfattar nästan alla skånska kommuner, och de tre danska regionerna på Själland och i Skåne.

Enligt News Öresund har de flesta skånska kommuner nu tackat ja till att gå med i samarbetet.

Lunds kommunstyrelse fattar det formella beslutet under onsdagskvällen, och i Malmö fattas beslutet 15 december.

Enligt Region Hovedstadens regionrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) pågår nu rekryteringen av en svensk chef för det nya sekretariatet för Greater Copenhagen & Skåne Committee, GCSC, som blir en liten organisation med ”få anställda”.

Ytterligare ett sekretariat med fyra anställda finns redan hos Region Hovedestaden och som har till uppgift att serva den direktörsgrupp med 18 tjänstemän som kommer att ha till uppgift att verkställa de beslut som de 18 politikerna i GCSC:s  styrelse beslutar om. Till sin hjälp har de även tjänstemän ute i de medverkande regionerna och kommunerna. Region Skåne har nyligen utsett en ansvarig för Greater Copenhagen-samarbetet medan Malmö och Lund uppger att de ännu inte har kommit så långt, skriver News Öresund.

Redaktionen

Källa: News Öresund

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev