Nyheter
Mäklare kritiska till nya amorteringskrav
Publicerad: 13 november 2017, 13:24
Ingrid Eiken Holmgren är en av dem som är kritisk till det nya förslaget. Foto: Mäklarsamfundet.
Reaktionerna på förslaget på stärkt amorteringskrav har initialt varit starka. Kanske högst av alla hörs protesterna från mäklarbranschen.
Det var en spänd väntan på marknaden innan Finansinspektionens besked på måndagsförmiddagen. Förslaget har dock varit känt under en längre tid, och reaktionerna var starka redan innan Erik Thedéen lämnade beskedet om att FI går fram med sitt förslag om stärkt amorteringskrav på måndagen.
Starkast av alla är reaktionerna från den bransch som jobbat direkt med hushållens bostadsköp – mäklarna.
– Nu ökar utbudet och det är en avvaktande stämning på marknaden. Att prisutvecklingen bromsar in kan till stor del bero på att vi först nu ser den fulla effekten av det befintliga amorteringskravet. Att i detta osäkra läge vidta en åtgärd som drabbar vissa marknader och vissa grupper med kirurgisk precision vore väldigt olyckligt, säger Ingrid Eiken Holmgren, VD Mäklarsamfundet.
– Fastighetsmäklarna, som är den grupp som har mest kontakt med bostadskonsumenter, tror på en fortsatt nedgång framåt. Att i det läget föreslå skärpt amorteringskrav är olyckligt och riskerar att leda till sämre utveckling för svensk ekonomi. Dessutom börjar vi kanske först nu se konsekvenserna av de tidigare genomförda amorteringskraven, vilket gör det olyckligt att komma med nya åtstramningar så tätt inpå, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.
Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån, hoppas nu att Regeringen väljer att inte gå vidare med förslaget och istället tar ett helhetsgrepp kring bostadspolitiken.
– Kritiken kring förslagen har varit omfattande och jag tycker att den är befogad. Framförallt bör effekterna av det befintliga amorteringskravet utvärderas innan man kommer med något nytt. Vi ser redan en tydlig avmattning på marknaden och enskilda punktinsatser som denna skapar en olycklig oro och spekulation hos bostadskonsumenterna. Regeringen borde nu säga nej till förslaget och istället ta ett långsiktigt helhetsgrepp kring bostadspolitiken, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.
Ulrika Lööf, VD på Riksmäklaren i Uppsala tror att beskedet kommer att göra perioden november-mars, en normalt sett ganska lugn period, väldigt livlig med ökat utbud och efterfrågan.
– Många som funderar på att flytta kommer att försöka hitta en ny bostad innan de nya reglerna slår igenom. På samma sätt kommer fler att lägga ut sin bostad till försäljning under perioden. Detta kan vi säga med erfarenhet från hur marknaden såg ut månaderna innan den förra skärpningen av amorteringskraven 1:a juni 2016.
Redaktionen