Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

LKAB betalar 2,1 miljarder

Publicerad: 28 oktober 2016, 10:58

Malmberget. Fotograf: Fredric Alm.

Gällivare kommun och LKAB har enats om ett förslag till ersättning för de kommunala verksamhetslokaler som måste avvecklas i Malmberget på grund av gruvbrytningen.

Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i norra SverigeLKABGällivare

LKAB ersätter kommunen ekonomiskt till en summa av totalt 2,1 miljarder kronor.
– Det känns väldigt bra att vara överens. Den här överenskommelsen ger oss trygghet att genomföra samhällsomvandlingen och fortsätta bryta och förädla järnmalmen som är grunden för orterna i Malmfälten, säger Stefan Hämäläinen, direktör för samhällsomvandlingarna på LKAB.

Avtalet gäller lokaler som kommunen både äger och hyr. I samarbetsavtalet från 2012 åtog sig LKAB att uppföra ersättningsbyggnader och överlämna dem till kommunen, men nu har man i stället enats om en ekonomisk ersättning.

– Den här lösningen förenklar processen att uppföra nya lokaler. Kommunen står närmare brukarna och får större frihet att utforma lokalerna utifrån deras behov, säger kommunstyrelsen andre vice ordförande Henrik Ölvebo.

Den totala ersättningssumman är 2,1 miljarder kronor för de verksamhetslokaler som berörs. Därutöver har en opartisk medlare fått i uppdrag att ge förslag på tolkning av samarbetsavtalet för de merkostnader som uppstår i samband med avvecklingen samt ersättning för ishallen.

Avtalet har godkänts av LKAB:s styrelse och kommunstyrelsen i Gällivare har beslutat föreslå kommunfullmäktige att godkänna avtalet. En förutsättning för att avtalet träder i kraft är att det godkänns av Gällivare kommunfullmäktige. Nästa sammanträde är den 7 november.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev