Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Lindbäcks ny storägare i SBS

Publicerad: 8 juli 2019, 12:20

Hans Lindbäck, vd, Lindbäcks Fastigheter. Foto: Lindbäcks.

Studentbostäder i Sverige (SBS) har förvärvat åtta studentfastigheter i Luleå av Lindbäcks Fastigheter för 1,1 miljarder kronor. Betalning sker via en riktad nyemission där nu Lindbäcks blir ny storägare.

Ämnen i artikeln:

ColliersGlimstedt AdvokatbyråLindbäcks byggPangea Property Partners

Studentbostäder i Sverige (SBS) har förvärvat åtta studentfastigheter i Luleå av Lindbäcks Fastigheter för 1,1 miljarder kronor. Betalning sker via en riktad nyemission där nu Lindbäcks blir ny storägare.

Totalt omfattar beståndet cirka 41 524 kvadratmeter uthyrningsbar yta med 1 443 studentlägenheter.

– Luleå är ett teknikkluster med ett av Europas mest välrenommerade universitet som attraherar studenter och forskare från hela världen. Vi är mycket stolta över att kunna erbjuda studentboenden och därmed bidra ytterligare till stadens utveckling. Genom att få Lindbäcks också som ägare kan vi gå starkare fram med vår projektutveckling, säger Rebecka Eidenert, vd för Studentbostäder i Sverige, i ett pressmeddelande.

SBS genomför en riktad nyemission om 877 906 aktier till en teckningskurs om 244,33 kronor per aktie. Delar av de nya aktierna kommer att användas som betalning genom kvittning av fordran för förvärv, där 421 558 aktier ska tecknas av Lindbäcks Fastigheter AB. 202 865 aktier tecknas av NSH Holding AB, 124 841 aktier tecknas av Amasten AB, 104 369 aktier tecknas av Samhäll Majorna AB samt 24 272 tecknas av Älvstranden i Karlstad AB för att kunna nyttjas som betalning för förvärv av fastighetsportföljen i Luleå från Lindbäcks Fastigheter AB.

– Vi är glada att sälja våra studentbostäder till en så långsiktig aktör som SBS som kommer kunna fortsätta utveckla beståndet med den kraft som en rikstäckande aktör har möjlighet att göra. Vi ser potentialen i studentbostäder och är glada över det ägande som vi nu kommer få i SBS, säger Hans Lindbäck, vd för Lindbäcks Fastigheter.

I affären med SBS ingår även en överenskommelse att Lindbäcks ska bygga 100 nya studentlägenheter som en förtätning inom området på Porsön. Byggstart är beräknad till våren 2020.

Efter nyemissionen äger Offentliga hus 34,39 procent, Amasten 21,16 procent, Lindbäcks Fastigheter 20,25 procent, SBB 17,69 procent samt Älvstranden i Karlstad 4,11 procent av aktierna i SBS.

Tillträde sker preliminärt 2 september 2019.

Köparens rådgivare var Colliers International samt Glimstedt, säljarens rådgivare var Pangea Property Partners.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev