tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Kvinnor äger endast 14 procent av Sveriges mark

Publicerad: 8 mars 2023, 09:19

Foto: Katinka Igelberg/Lantmäteriet

Jämställdheten när det kommer till ägandet av fastigheter och mark släpar efter. Kvinnor äger 37 procent av alla fastigheter jämfört med männen som äger 47 procent. Samtidigt äger kvinnor bara 14 procent av Sveriges mark.

Ämnen i artikeln:

SvepetLantmäterietJämställdhet

SM


Utvecklingen mot ett jämställt fastighetsägande går långsamt. Det visar Lantmäteriets statistik som är tagen från Fastighetsregistret – Sveriges officiella register över hur marken i vårt land är indelad och hur ägandet ser ut. Andelen fastighetsägare på 37 procent har bara förändrats marginellt jämfört med 2020, då andelen kvinnliga fastighetsägare var 36 procent.

Läs även: Lista: Morgondagens kvinnliga makthavare i fastighetsbranschen

När det kommer till markägande har andelen kvinnor i stället gått ner till 14 procent jämfört med 2020 års andel på 18 procent.

– Den senaste 10-årsperioden har det inte skett någon betydande förändring mot ett mer jämställt fastighetsägande. Senast vi såg en märkbar utveckling var 2010-2014, efter att rot-avdraget infördes i sin nuvarande form, då många överlät ägarandelar till sin partner för att fullt ut kunna nyttja rot-avdraget, kommenterar Dennis Lindén enhetschef på Lantmäteriet.

Läs även: Lista: Noll kvinnor i flera fastighetsbolag – de är bäst och sämst på jämställdhet

Statistiken för 2023 visar:

• Kvinnor äger 37 procent av Sveriges fastigheter. Män äger 47 procent.

• Kvinnor äger 14 procent av Sveriges totala markareal medan män äger 37 procent av marken. Övrig mark i Sverige ägs av juridiska personer, företag eller organisationer
• Statistiken över kvinnligt och manligt ägande är i stort oförändrad jämfört med 2022.
• Stockholm är det mest jämställda länet vad gäller kvinnligt och manligt fastighetsägande med fördelningen 31 procent för kvinnor och 33 procent för män.

• Det största jämställdhetsglappet finns i Norrbottens län med 32 procents ägarandel för kvinnor mot 50 procents ägande för män.

• Storstadsregionerna är överlag mer jämställda än övriga regioner: I Stockholm, Göteborg och Malmö är snittet för kvinnligt fastighetsägande 32,5 procent, medan 34,5 procent av fastigheterna i storstadsregionerna ägs av män.

• Utvecklingen mot jämställt fastighetsägande går långsamt. Andelen fastighetsägare fördelade sig för tre år sedan (2020) på 36 procent för kvinnor och 48 procent för män.

*övriga 16 procent fastigheter ägs av dödsbon, företag och andra organisationer.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev