lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Klart: Hyrorna för Stockholms allmännytta spikade

Publicerad: 7 februari 2023, 10:09

Bild 1/3  Svenska Bostäders vd Stefan Sandberg.

Foto: Pressbild/TT

Hyresnivån för boende hos Stockholms allmännyttiga bostadsbolag har slagits fast av Hyresmarknadskommittén. Höjningen blir i genomsnitt 4,5 procent, skriver Svenska Bostäder i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetSvenska BostäderFamiljebostäderStockholmshemhyresförhandlingarStockholm

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Efter att årets hyresförhandlingar mellan Stockholms tre allmännyttiga bolag och Hyresgästföreningen strandat blev det Hyresmarknadskommittén som fick avgöra utfallet.

Nu vet vi resultatet. 2023 års hyror hos Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem – som tillsammans förvaltar 77 000 hyresrätter i Stockholm– kommer i genomsnitt att höjas med 4,45 procent och gälla från den 1 januari 2023.

Läs även: LISTA: Så mycket höjs hyrorna i år

– Hyreshöjningen är högre än ett normalår, men täcker ändå inte kostnadsökningarna för taxor, byggmaterial, räntor och löpande förvaltning. Vår ambition har varit att möta upp våra hyresgäster och vi kommer att göra vårt yttersta för att säkerställa en rimlig nivå på underhållet och en bra service, säger Jonas Schneider, vd på Familjebostäder, i en kommentar.

– Det var viktigt att vi kom i mål nu. Det har varit en svår förhandling för båda parter. Dels skulle parterna hantera den extrema kostnadsutvecklingen och dels en ny trepartsöverenskommelse med en ny förhandlingsmodell. Vi tror att alla kommer stärkta ur förhandlingen och att vi har större förståelse för varandra inför kommande år, kommenterar Olle Torefeldt, tf vd på Stockholmshem.

Hyresgästföreningen skriver i ett pressmeddelande att man är besviken över att de tre bolagen hänsköt förhandlingarna till Hyresmarknadskommittén samt att man önskat att hyreshöjningen blivit lägre.

– Med tanke på den svåra ekonomiska situationen för våra medlemmar, med hög inflation och skenande elpriser, hade vi hoppats att vi skulle landa på en lägre nivå, men har efter beslutet från HMK fått acceptera att de allmännyttiga bostadsbolagen inte såg sin roll som just allmännyttiga i första hand, säger Jonas Larsson, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för Stockholmshem, i en kommentar.

Hyreshöjningen i detalj

I genomsnitt höjs hyrorna med 4,45 procent på alla lägenheter.
Lägenheter med presumtionshyra: 2,6 procent
Lägenheter med presumtionshyra och individuell mätning och debitering av värme och vatten: 2,4 procent
Lägenheter med brukshyra och individuell mätning och debitering av värme och vatten: 4,1 procent
Lägenheter med kallhyra: 3,6 procent
Övriga lägenheter: 4,76 procent

Källa: Stockholms allmännyttiga bolag

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev