Nyheter
Kamp om datacenter
Publicerad: 19 mars 2015, 08:56
Östersund och Luleå tävlade länge och väl om Facebooks etablering innan det stod klart att Luleå drog det längsta strået. På scenen under Business Arena Umeå, som genomfördes den 17 februari, var det dock inga sura miner mellan parterna som ser en god framtid för framtida etableringar i norra Sverige.
Facebook är den största, enskilda investeringen i Luleå sedan stålverket 1941 och, berättar Matz Engman, Luleå Näringsliv, och nu är man igång med byggnationen av sin andra serverhall. Under åren har etableringarna i Luleå skapat cirka 1 500 byggarbetstillfällen,
Det är inte så många som blir upphetsade över kallt klimat eller en högspänningsledning men i det här fallet är avgörande egenskaper, menar Matz Engman. Hur lyckades man få denna viktiga etablering då? Lennart Sjögren, moderator under seminariet, poängterar att etableringen av detta, kloss mot ett fågelskyddsområde, är något som 99 av 100 kommuner inte skulle fixa. Detaljplanen togs fram på fem månader, kan flera göra på detta sätt också för att komma ner i sådana ledtider? Det fanns förstås en hel del politiskt mod, menar Matz Engman, men det handlade också om att sätta sig med länsstyrelse och kommun och diskutera om problemen.
– Skicka inte papper mellan avdelningarna utan sitt tillsammans och lös problemen. Det kanske inte kan göras i alla ärenden men man kan prioritera och göra en sak i en fabrik och enklare ärenden i en annan, säger Matz Engman.
Östersund var länge med i kampen men även om inte fanns någon silvermedalj hämta som Magnus Lindgren, etableringsansvarig i Östersunds kommun, uttryckte det så innebar Facebook en 18 månader lång utbildningsperiod som både Östersund och Luleå dragit nytta av. Något som kan vara avgörande i framtida kamper. Man uppskattar att det ska byggas cirka 200 datacenter fram till 2020 och båda representanterna på scen tycker att Sverige ska norpa åtminstone 20 av dessa. För Östersunds del fortsätter man att utveckla sina siter så att man är förberedd på de investeringar som kommer, det är arbetet på hemmaplan.
– Sedan handlar det om marknadsföring, det gör vi bäst med ”Sverigehatten”. Det är mest kostnadseffektivt om de regioner som verkar på den här arenan samverkar. Vi kan inte åka till San Fransisco och prata om Östersund, utan kanske först Norden och Europa, sedan Sverige. När väl intressenterna är här kan vi börja visa våra siter, säger Magnus Lindgren.
Mattias Fröjd