fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Investeringar på en biljon i Göteborg

Publicerad: 11 mars 2016, 07:20

Karlatornet skulle från början bli 266 meter högt, nu ligger det på 240. Bild: Zynka Visual/Serneke.

I Göteborgsregionen förbereds byggen för 1 000 miljarder kronor under de närmaste 20 åren. Det visar en ny kartläggning som Sweco gjort på uppdrag av Business Region Göteborg.

Ämnen i artikeln:

Business Region GöteborgSwecoGöteborg

I Göteborgsregionen förbereds byggen för 1 000 miljarder kronor under de närmaste 20 åren. Det visar en ny kartläggning som Sweco gjort på uppdrag av Business Region Göteborg. Siffran är betydligt högre än tidigare antaganden.

Sveriges näst största stad står inför stora förändringar. Fram till 2035 beräknas befolkningen i regionen öka med en kvarts miljon människor, till 1,3 miljoner.

Det enskilt dyraste projektet är Älvstaden, som räknas som ett av Europas största samlade stadsutvecklingsprojekt. Där ska bostäder och kontor byggas för mellan 158 och 174 miljarder. Men det är långt ifrån den enda investeringen i regionen under de kommande två decennierna – räknar man ihop alla blir beloppet fem gånger så stort.

Tabellgbg

Uträkningen baseras på en inventering av planerade byggprojekt som Sweco gjort. I de tretton kommuner som ingår i Göteborgsregionen finns planer på bostadsbyggande, kontor, handel, infrastruktur och logistik för mellan 800 och 1 000 miljarder kronor fram till 2035. Sannolikt ännu större belopp, enligt rapporten.

– Den höga investeringstakten skapar många möjligheter för regionens befolkning, näringslivet och tillväxten. Men vi såg ett stort behov av att skaffa en överblick och ett underlag för planering när så mycket ska genomföras parallellt, säger Henrik Einarsson, etableringschef i Business Region Göteborg.

Kartläggningen är en bedömning av de faktorer som är kända nu och hur det har sett ut över tid i Göteborgsregionen. Men det är många saker som kommer att påverka det verkliga utfallet. Befolkningsutveckling, näringslivets strukturomvandling och konjunkturutveckling är exempel på omvärldsfaktorer som får betydelse.

– I kartläggningen framkommer betydande risker för flaskhalsar och kompetensbrist inom både planering, bygg och anläggning. Det gäller också att Göteborgsregionens utveckling uppfattas så attraktiv att finansiella aktörer är beredda att satsa det kapital som behövs, säger Henrik Einarsson.

Här kan du ta del av hela rapporten.

Redaktionen

Källa: Business Region Göteborg

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev