torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Investerar 8 miljarder i Slakthusområdet

Publicerad: 30 augusti 2018, 05:43

Visionskiss Slakthusområdet: Walk the Room.

Atrium Ljungberg har tecknat en avsiktsförklaring med Stockholms stad om att dels förvärva befintliga fastigheter, dels avtal om markanvisningar i Slakthusområdet söder om Stockholms city. Totalt rör det sig om 200 000 kvadratmeter BTA.

Ämnen i artikeln:

SlakthusområdetAnnica ÅnäsAtrium LjungbergKarin Wanngård

Det gamla industriområdet Slakthusområdet är ett av stadens stora utvecklingsområdet de kommande åren. Visionen är en dynamisk del av innerstaden med en blandning av kontor, bostäder och kultur.

Förvärv av befintliga fastigheter kommer att göras vid två tillfällen, där tillträde för cirka 70 000 kvadratmeter BTA sker under andra kvartalet 2019 och cirka 30 000 kvadratmeter BTA efter att en ny detaljplan vunnit laga kraft, senast 31 december 2021. Dessutom säger avsiktsförklaringen att Atrium Ljungberg ska teckna avtal om markanvisningar om cirka 100 000 kvadratmeter BTA.

Av de totalt cirka 200 000 kvadratmeterna, står kontor för cirka 40 procent och bostäder för 25 procent. Resten består av kultur, handel, restaurang, hotell och utbildning.

Den totala investeringen uppgår till cirka 8 miljarder kronor under perioden 2019 – 2030.

– Vi är mycket glada över att nu kunna ta nästa steg i utvecklingen av Söderstaden. Avsiktsförklaringen innebär att vi inleder ett partnerskap med Atrium Ljungberg för att tillsammans förverkliga visionerna om en ny komplett stadsdel i söderort med attraktiva bostäder och arbetsplatser. Slakthusområdet har alla förutsättningar att bli en mötesplats för stockholmarna med moderna arbetsplatser, kulturevenemang och matupplevelser, säger Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholms stad.

I överenskommelsen med Stockholms stad ingår ett åtagande om att omlokalisera de hyresgäster som behöver nya lokaler för att Slakthusområdets vision ska kunna förverkligas. Utöver Atrium Ljungbergs befintliga fastigheter kan även Larsboda i Farsta vara ett alternativ för omlokalisering, skriver man i ett pressmeddelande.

– Vår vision är att Slakthusområdet ska bli Söderorts men även Stockholms självklara mötesplats för kontor, boende, mat, kultur och upplevelser. En ny, dynamisk och attraktiv stadsdel som blir Stockholms motsvarighet till New Yorks Meat Packing District eller Londons Kings Cross. Affären är Atrium Ljungbergs största någonsin och en nyckelsatsning i vår strategi att skapa hållbara och innovativa stadsmiljöer, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.

Avsiktsförklaringen är villkorad av beslut i styrelsen för S:t Erik Markutveckling AB samt exploaterings- och fastighetsnämnden i Stockholms stad, senast den 1 november 2018. Förvärven kommer att vara villkorade av beslut i kommunfullmäktige i Stockholms stad och beräknas tas i första kvartalet 2019.

Byggstart är planerat till Q1 2021 och arbetet kommer att pågå fram till år 2030.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev