torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Inköpschefsindex för industrin sjönk i oktober

Publicerad: 1 november 2022, 07:53

Foto: Getty Images

Inköpschefsindex för den svenska industrisektorn sjönk till 46,8 i oktober, från reviderade 48,9 månaden före (49,2). Det är tredje månaden i rad utanför tillväxtzonen.

Ämnen i artikeln:

Svepet

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se


”Det står alltmer klart att den svagare omvärldskonjunkturen sätter allt djupare avtryck i svensk industri vilket inte minst avspeglas i en minskad orderingång både från export- och hemmamarknaden”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i en kommentar.

Samtliga delindex föll i oktober jämfört med september där tre av fem index befinner utanför tillväxtzonen (50-nivån) för första gången på två år. Produktion, sysselsättning och leveranstider svarade för de största negativa bidragen till nedgången i PMI-total.

Index för produktionsplanerna steg marginellt i oktober till 57,7 och är för femte månaden i rad under dess historiska genomsnitt (63,9). Det innebär att företagen blivit allt mindre optimistiska om att öka produktionen det närmaste halvåret.

Pristrycket från leverantörsledet har dämpats under hösten men är fortfarande betydligt högre än normalt. I oktober sjönk index för rå- och insatsvarupriser till 69,0 från 71,2, vilket ändå är långt högre än indexets historiska genomsnitt (58,4).

”Det minskade efterfrågetrycket i industrin talar dock för ett lägre pristryck från leverantörsledet även om en svag krona och höga energipriser delvis kan motverka detta”, säger Jörgen Kennemar.

Indexet är en sammanställning av bedömningen bland drygt 200 inköpschefer vad gäller den ekonomiska utvecklingen och presenteras av Swedbank och Silf, organisationen för inköp och logistik.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev