tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Inget Nobel Center på Blasieholmen

Publicerad: 12 oktober 2018, 09:55

Planerna på Nobel Center på Blasieholmen stoppas av den nya politiska majoriteten i stadshuset.

Det nya blågröna styret i Stockholms stad stoppar det omdiskuterade bygget av Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm. Även planerna på Apples butik i Kungsträdgården stoppas. Det meddelade de fem partierna under en presskonferens på fredagen.

Ämnen i artikeln:

Stockholm

Det nya blågröna styret i Stockholms stad stoppar det omdiskuterade bygget av Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm. Även planerna på Apples butik i Kungsträdgården stoppas. Det meddelade de fem partierna under en presskonferens på fredagen.

Stadsbyggnadsfrågorna har varit knäckfrågor för de fem partierna för att gemensamt kunna styra staden. Både vad gäller butiken i Kungsträdgården och Nobel Center har man stått på olika sidor, men nu har man alltså kommit överens om att stoppa båda projekten.

– Vi tycker att Nobel Center skulle tillföra mycket till vår stad. Men Blasieholmen är inte den rätta platsen. Nu kommer vi att föra en dialog med Nobelstiftelsen för att hitta en ny plats, säger Lotta Edholm (L), efter att projektet diskuterats under många år.

– Vi tycker att det behövs ett Nobel Center i Stockholm, för Stockholms varumärke och möjligheten att sprida akademi och kunskap, men det är platsen som varit problematisk. Nu går vi vidare för att hitta en ny plats, säger Anna König Jerlmyr (M).

Även planarbetet för Apples butik i Kungsträdgården kommer att avbrytas.

– Det är fel plats för verksamheten. Vi vill utveckla Kungsträdgården och skapa en ny entré från Hamngatan, säger Kristdemokraternas gruppledare Erik Slottner.

Men här får den nya majoriteten genast mothugg av Socialdemokraterna.

– Vi är också kritiska till Apple-huset, men det är viktigt att visa respekt för alla som har lämnat in sina synpunkter. Jag tycker därför att man ska invänta redovisningen av samrådet, som blir klar först i november, innan man tar ställning, säger Jan Valeskog, som varit stadsbyggnadsborgarråd i knappt ett år.

En annan knäckfråga gäller utvecklingen av Bromma flygplats. Miljöpartiets Daniel Helldén meddelar att man inte kommer att förlänga avtalet efter 2038 – något som kan tolkas som en seger för Miljöpartiet, även om de hade velat stänga flygplatsen tidigare.

Vad gäller fördelningen mellan borgarråden kommer de som allra mest påverkar fastighetsbranschen att hamna hos Moderaterna: både finansborgarrådet, stadsbyggnadsborgarrådet och bostadsborgarrådet blir moderater. Medan stadsmiljöborgarrådet är från Centerpartiet.

Nedgrävningar och fortsatt hög byggtakt
I övrigt meddelar man bland annat att man vill utreda möjligheten att gräva ned Centralbron och att man ska bygga 10 000 “klimatsmarta” bostäder om året fram till 2025, samt att bostadsbyggnadstakten fortsatt ska vara hög för att underhålla näringslivets tillväxt.

– Vi vill bygga 10 000 klimatbostäder till 2025, totalt 70 000 bostäder. Vi vill korta handlingstider i byggprocesser och öka dialogen med boende. Vi ska även titta på överdäckningar av motorleder och vilka förutsättningar som finns när det gäller att gräva ner Centralbron, säger Anna König Jerlmyr (M).

Partierna har även enats om att stadens investeringsmedel kommer att läggas på nödvändig kollektivtrafik.

– Det innebär inte att Östlig Förbindelse tas bort från översiktsplanen, men kommunens medel kommer att inför nästa mandatperiod att gå till kollektivtrafik. Vi prioriterar gång, cykel, kollektivtrafik och näringslivets transporter, säger Jerlmyr.

När Stockholm växer behövs fler ytor för idrott, enligt Centerpartiets gruppledare Karin Ernlund.

– Vi vill bygga fler hallar och se till att Stockholm blir en levande, rolig och trevlig stad att bo och verka i. De här frågorna ska finnas med i stadsplaneringen och fler fristående aktörer ska vara en del i det arbetet.

Erik Slottner (KD) påpekade att antalet äldre kommer att öka dramatiskt från 2020.

– Vi vill införa boendegaranti så att alla över 85 år ska kunna flytta till ett tryggt boende när de önskar. Vi vill även öka valfriheten för de äldre.

Han nämnde även att otryggheten ökar i många stadsdelar.

– Vi vill införa ett trygghetsutskott som ska ligga under kommunstyrelsen, sätta in fler kameror och skapa en central trygghetsjour dit lokala företagare och privatpersoner kan höra av sig. Vi vill även se ett ökat samarbete med fastighetsägare när det gäller platssamverkan.

Partierna meddelade även att Stockholm inte kommer att stå värd för OS 2026.

Maria Nordlander
Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev