torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Hyrorna klara för Värnamos allmännytta och Balder i Norrköping

Publicerad: 30 november 2022, 10:27

Kvarteret Parkvägen i Bredaryd, Värnamo kommun.

Foto: Pressfoto

Hyrorna är klara för Finnvedsbostäders hyregäster som nästa år får en hyreshöjning på 3,3 procent. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande. Även Balder i Norrköping har nått en överenskommelse, medan Gotlandshem har kopplat in Hyresmarknadskommittéen.

Ämnen i artikeln:

SvepetFinnvedsbostäderhyresförhandlingarVärnamo

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Efter hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Finnvedsbostäder, som är Värnamos kommunala bostadsbolag, har parterna landat i en hyreshöjning för 2023 års hyror på 3,3 procent.

Läs mer: Balder överens om hyreshöjning: ”Hoppas snart nå fler överenskommelser”

Till grund för hyreshöjningen anges trepartsöverenskommelsen där följande parametrar ingår: taxebundna avgifter, förvaltning och underhåll, räntekostnader, BNP och BNP per capita samt inflation (exklusive hyror).

– Vi bedömer att vi med detta kan klara våra åtaganden med bibehållen kvalitet samt att hyresgästerna får en rimlig, hållbar, stabil och förutsebar hyresutveckling. Vi är också mycket nöjda med att ha landat förhandlingen i god tid så våra hyresgäster slipper retroaktiva höjningar, säger Stanley Guldmyr, vd på Finnvedsbostäder, i en kommentar.

Läs mer: Fastighetsägarna om Balders hyresförhandling: ”Riskerar att drabbas av en kostnadssmäll”

Sajten bostadspolitik.se rapporterade på onsdagen att även privata fastighetsjätten Balder nått en överenskommelse med Hyresgästföreningen om hyrorna för sitt bestånd på 734 lägenheter i Norrköping under onsdagen. Slutresultatet blev en hyreshöjning på 2,6 procent för nyproducerade bostäder och 3,5 procent för resten samt ett kristillägg på 110 kronor i månaden under 2023.

Slutresultatet är snarlikt den överenskommelse som bolaget presenterade för sitt Stockholmsbestånd den 22 november: 3,35 procent.

Årets hyresförhandlingar mellan Gotlandshem och Hyresgästföreningen, med yrkanden på 9,95 procent respektive 1,95 procent, skickades däremot vidare till Hyresmarknadskommittéen efter två månaders ofruktsamma förhandlingar.

– Sedan 70-talet har vi misslyckats i hyresförhandlingarna, avsättningar för underhåll har helt eller delvis valts bort till förmån för låga hyresökningar. Nu är det viktigt att vi bryter det mönstret, arbetar bort våra underhållsskulder och ser till att historien inte upprepar sig, kommenterar Joakim Martell, vd för Gotlandshem.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev