Nyheter
”Hur tryggheten startar en utveckling”
Publicerad: 27 maj 2015, 14:13
Olle Wästberg
Trygghet är en enorm tillgång för en stad menar Olle Wästberg, tidigare generalkonsul i New York, som under Business Arenas Partnerträff redogjorde för de faktorer som präglat New Yorks framgångar i att sänka brottsligheten i staden under borgmästare Rudolph Giulianis ledning.
Olle Wästberg berättar att under ett stort strömavbrott i New York 1977 arresterades 3 400 personer. Polisen kunde ändå inte behärska läget och plundringar pågick över hela staden. Under ett liknande strömavbrott 2003 begicks det färre brott än under ett normaldygn. Att regeln alert var i effekt (är det allvar måste alla poliser oavsett tjänsteställning eller permission sätta på uniform och gå ut på gatan) innebar att 34 000 poliser var i tjänst under strömavbrottet 2003, kan ha spelat viss roll.
New York har gått från en otrygg stad till en av världens tryggaste storstäder. Giuliani, borgmästare 1994-2001, beskrivs av Olle Wästberg som en arrogant och tämligen konservativ amerikansk politiker. Hans nolltoleransstrategi och polisens metoder har varit ifrågasatta, men de effekter som ses i brottsstatistiken har dock fått liberala Olle Wästberg, som enligt honom själv står långt från Giuliani, att ändå föreslå honom till Nobels fredspris. De officiella siffrorna under Giulianis ledning, som Olle Wästberg presenterade, är bland annat 85 procent färre mord och 56 procent färre våldtäkter. Vad dessa siffror innebär, och vad som ligger bakom Olle Wästbergs nominering, är att om siffrorna skulle varit oförändrade sedan Giuliani tillträdde skulle i dag ytterligare 30 000 människor blivit mördade och drygt 10 000 fler våldtäkter skett.
– Det finns få exempel på policyförändringar som gett sådant resultat i sparade människoliv och färre mänskliga katastrofer, säger Olle Wästberg.
Olle Wästberg påpekar att den nya politiken inte syftade till att ta fast fler brottslingar, utan att förhindra att nya brott begås. Vad man gjort i New York är vad Magnus Lindgren, före detta polis, kriminolog och generalsekreterare i tankesmedjan Tryggare Sverige, kallar situations-prevention. Med det menar han att det inte finns färre potentiella brottslingar i New York, men färre potentiella objekt och situationer som kan leda till brott. Det stöds av ett annat exempel från Olle Wästberg där man för att få bort knarkhandeln i ett område i Queens satte in polisskolans elever i uniform och stationerade ut dem var tionde meter och störde ut verksamheten. Något som kanske blir svårare att genomföra i Sverige som har 10 000 färre poliser än New York.
De fyra viktigaste delarna i den nya strategin är enligt Olle Wästberg
1. Hindra nya brott, inte ta fast brottslingar
2. Mäta och föra statistik över utvecklingen
3. Ansvaret, det var låg tolerans för polischefer i distrikt som inte klarade målen
4. Lokal förankring där statistiken är lokal och lokala poliser som stannar länge och känner område och personer.
Vilka effekter har då staden sett i och med den kraftiga minskningen av brott? Enligt Olle Wästberg har New York klivit upp som en av världens absolut främsta turistdestinationer, framförallt för svenskar. I spåren av ökad besöksnäring har nöjesliv, restaurangverksamhet och fastighetsvärden ökat. Ett exempel är Meatpacking district som av Olle Wästberg beskrivs som ett område som under 90-talet präglades av prostitution och knarkförsäljning under nätterna. I dag präglas området av restauranger, mode och gallerier. Ett annat exempel är High Line, en järnvägslinje över 25 kvarter som man gjort park av och runt dess spår växer kontor och bostäder upp, i nya exklusiva områden som fått stadens tyngdpunkt att flytta.
– Det visar hur tryggheten i staden startar en utveckling, att en stad är trygg är nästan en omätbar tillgång, säger Olle Wästberg.
Mattias Fröjd