måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Hotar lämna dansk-skånskt samarbete

Publicerad: 31 augusti 2015, 10:59

Skånes politiker hotar att lämna det nya Öresundssamarbetet ”Greater Copenhagen”, som skulle ha börjat efter årsskiftet, skriver Helsingborgs Dagblad. Anledningen är att Danmark vill ha mer än halva makten.

Ämnen i artikeln:

DanmarkGreater CopenhagenKatrin Stjernfeldt JammehSkåne

Skånes politiker hotar att lämna det nya Öresundssamarbetet ”Greater Copenhagen”, som skulle ha börjat efter årsskiftet, skriver Helsingborgs Dagblad. Anledningen är att Danmark vill ha mer än halva makten.

Enligt det förslag som utarbetats av Region Hovedstaden ska ordförandeskapet över den svensk-danska kommittén växla mellan tre parter, varav två är danska: Region Hovedstaden, Region Själland och Region Skåne.

– Från svensk sida går vi in med lika mycket pengar som från dansk sida och då är det orimligt att inte vara jämbördiga parter. Men i Danmark ser man det här som ett samarbete mellan tre regioner, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunalråd i Malmö till News Øresund.

Skåne vill istället se en årlig maktväxling mellan Sverige och Danmark.

– Det är det som vi arbetar för. Får vi inte igenom det kravet så får vi hitta andra sätt att samarbeta på, säger Stjernfeldt Jammeh till Helsingborgs Dagblad.

Tanken är att kommittén ska ersätta den nuvarande Öresundskommittén och arbeta med att marknadsföra Storköpenhamn över hela världen, samt arbeta för att minska gränshinder mellan Sverige och Danmark.

23 september ska beslut om stadgar fattas.

Redaktionen

Källa: Helsingborgs Dagblad och News Øresund

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev