söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Henry Ohlsson lämnar Riksbanksdirektionen

Publicerad: 22 mars 2023, 10:16

Henry Ohlsson under ett samtal på Business Arena.

Foto: Mattias de Frumerie

Vice riksbankschef Henry Ohlsson har meddelat riksbanksfullmäktige att han avgår som vice riksbankschef den 30 juni i år. Det skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetRiksbanken

ND


Henry Ohlsson konstaterar att han varit vice riksbankschef i drygt åtta år, och de "på många sätt varit de bästa åren i mitt yrkesliv".

Det finns många andra saker jag också skulle vilja göra

"Det har inte varit ett enkelt beslut men jag fyller 67 år i maj och det finns många andra saker jag också skulle vilja göra", säger han.

Läs mer: FI-toppens uppmaning: ”Räkna med att det kan bli sämre än man tror”

Henry Ohlsson kommer att vara kvar som ledamot i direktionen till den 30 juni men kommer från och med idag, den 22 mars, inte att delta i direktionens sammanträden eller de penningpolitiska mötena i april och juni.

Enligt den nya riksbankslagen ska Riksbankens direktion bestå av fem ledamöter senast 2028. Riksbanksfullmäktige kommer formellt att ta ställning till om en rekryteringsprocess för att tillsätta en ny ledamot ska påbörjas vid sitt sammanträde den 21 april.

Henry Ohlsson tillträdde som vice riksbankschef den 12 januari 2015 och fick ytterligare en mandatperiod som vice riksbankschef den 2 oktober 2020. Den nuvarande mandatperioden skulle ha löpt ut den 11 januari 2026.

Att Henry Ohlsson lämnar Riksbankens direktion väntas inte få några större effekter på penningpolitik i närtid, enligt bedömare.

Torbjörn Isaksson på Nordea konstaterar att Ohlsson har förespråkat en aktiv penningpolitik under de senaste åren, och varit en duva när inflationen varit låg men hök när den varit hög.

Det senaste året har han varit i det hökaktiga lägret och till och med övervägt en höjning mellan de schemalagda mötena, även om han inte gjort någon formell reservation.

"Direktionen kommer att bli mindre hökaktig utan Ohlsson. Men det finns en konsensus inom direktionen om att bekämpa och ha starkt fokus på inflationen. Därmed kommer det inte ha någon större inverkan på utsikterna för penningpolitiken", skriver han.

Carl Nilsson och Glenn Nielsen på Swedbank noterar också att Ohlsson utmärkt sig som den mest hökaktiga ledamoten i direktionen. Även om han inte haft avgörande inflytande på besluten så har han varit viktig i att luta direktionen åt större höjningar än väntat det senaste året.

Givet detta är beskedet att han inte deltar vid mötena i april och juni något duvaktigt, och uppåtriskerna för styrräntan mindre uttalade än tidigare.

"Men just nu håller vi fast vid vår prognos om att Riksbanken höjer med 50 punkter i såväl april som juni", skriver de.

Vice riksbankschef Henry Ohlsson stannar i direktionen till halvårsskiftet men kommer inte att delta vid de penningpolitiska mötena i april och juni.

Riksbanksfullmäktige ska i april ta ställning till om en rekryteringsprocess för att tillsätta en ny ledamot ska påbörjas. Senast 2028 ska direktionen bara ha fem ledamöter.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev