torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Här byggs nytt mötescenter vid Arlanda

Publicerad: 12 november 2019, 13:26

Eurostop vid Arlanda görs om till en nytt eventcenter.

Foto: Andreas Jennische

Den gamla handelsplatsen Eurostop i Sigtuna håller på att förvandlas till ett nytt stort center för möten och event i Arlandastad. Redan om ett år ska Stockholm XPO stå klart. Fastighetsnytt har fått en tjuvtitt på det som växer fram bara minuter från flygplatsen.

Ämnen i artikeln:

Arlandastad holdingScandinavian XPO

Den gamla handelsplatsen Eurostop i Sigtuna håller på att förvandlas till ett nytt stort center för möten och event i Arlandastad, bara minuter från flygplatsen. Redan om ett år ska allt stå klart. “Det är en hård tidsplan”, säger Jakob Ahlqvist på fastighetsägare Arlandastad Holding.

Det är en miljardinvestering som Arlandastad Holding, det privata bolaget med Per Taube i toppen, gör vid det som hetat Eurostop men som vid årsskiftet skyltas om till nya namnet Scandinavian XPO.

Hotell och möten

Fastighetsnytt har fått en tjuvtitt på det som växer fram. Här byggs tre nya eventhallar och 3500 kvadratmeter konferensyta och ett helt nytt Quality-hotell som ska stå klart i november 2020. I samma veva renoveras det befintliga hotell inom samma kedja för att bättre integreras med den nya anläggningen.

– Vi bygger en ny destination för event och möten som blir en del av den nya stad som växer fram kring Arlanda flygplats, säger Jakob Ahlqvist, projektledare på Arlandastad Holding.

Nya Scandinavian Xpo sedd från taket till det befintliga Quality-hotellet som integreras med anläggningen. Jakob Ahqvist och Sara Johansson jobbar med projektledning respektive kommunikation. Foto: Andreas Jennische

På insidan sker stora förändringar av den befintliga byggnaden som tidigare rymt olika typer av handel. Foto: Andreas Jennische

Den största mässhallen blir 5 500 kvadratmeter stor och byggs från grunden. Foto: Andreas Jennische

Tusentals gäster

Totalt ska det nya området erbjuda 40 000 kvadratmeter för konferenser, mat och övernattningar fördelat på ett hotell och två större mässhallar som knyts ihop av en mindre i mitten.

– Vi kommer att kunna ta emot över 5000 gäster samtidigt, säger Sara Johansson, kommunikatör för Arlandastad Holding.

Möteslokalerna är nästan fullbokad under de första två kvartalen berättar hon.

– Jag kan i dagsläget inte gå in i detalj på vilka det är som hyrt in sig men jag kan säga att det rör sig om en bred blandning av aktörer, säger hon.

I oktober ska det vara klart. Illustration: Scandinavian Xpo

I förgrunden syns det nya hotell som ska byggas intill anläggningen. Det blir ett Quality-hotell även det. Totalt skapas 420 hotellrum.

En utmaning med projektet är att skapa en levande plats trots att här inte får byggas några bostäder. Arlandastad Holding äger och förfogar över totalt 241 hektar i området och närheten till flyget gör att det som byggs måste rikta in sig på kontor, upplevelser, hotell eller handel.

En annan utmaning är den knappa tiden.

– Det är en hård tidsplan men allt har gått bra hittills. För att kunna hålla det befintliga hotellet öppet under hela byggtiden så tömmer vi ett våningsplan i taget och renoverar. Kök, restaurang och mötesrum har vi skapat tillfälliga lokaler för, säger Jakob Ahlqvist.

Bakgrund

- Det här funnits tre Eurostop-anläggningar i Sverige utöver den vid Arlanda; i Örebro, Halmstad och Jönköping.
- Den tidigare ägaren var Unibail-Rodamco som sålt alla vidare.
- Arlanda Holding köpte anläggningen i Arlanda av Unibail-Rodamco 2017.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev