torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Handelskammaren utreder amorteringskravet

Publicerad: 3 april 2019, 11:50

Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms handelskammare. Foto: Stephanie Wiegner.

Stockholms Handelskammare ifrågasätter Finansinspektionens analys, som kom i förra veckan, angående amorteringskravets konsekvenser. Därför anlitar man tidigare vice riksbankschefen Lars EO Svensson för att göra en egen analys.

Ämnen i artikeln:

Andreas HatzigeorgiouErik ThedéenFinansinspektionenStockholms Handelskammare

Det var i förra veckan  som FI presenterade sin analys, som bland annat visade att andelen låntagare med stora skulder i förhållande till sin inkomst har minskat.

– Allt fler hushåll amorterar. Det är en förändring som har skett de senaste fem åren. Vi ser tecken på en ny amorteringskultur. Det innebär att hushållens motståndskraft ökar, sa FI:s generaldirektör Erik Thedéen då.

Stockholms Handelskammare menar att det finns anledning att ifrågasätta lämpligheten i det skärpta amorteringskravet och ger nu Lars EO Svensson, professor i nationalekonomi, i uppdrag att själv analysera amorteringskravens effekter på bostadsmarknaden, inte minst för unga.

– Vi har stora problem på bostadsmarknaden som bromsar Sveriges tillväxt och välstånd. Det är viktigare nu än någonsin tidigare med kunskap om hur nya regler såsom amorteringskraven faktiskt påverkat bostadsmarknaden. Tyvärr brister Finansinspektionens analys på flera punkter. Hur amorteringskraven exempelvis påverkat möjligheterna för människor, särskilt unga personer, att flytta och skaffa bostad är en viktig fråga som förtjänar större uppmärksamhet, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

Lars EO Svenssons uppdrag blir bland annat att analysera hur hushållen i Stockholm påverkats och vad det innebär för personer som försöker skaffa sig bostad. Arbetet sker inom ramen för Handelskammarens nya så kallade framtidsprogram.

– Att förbättra bostadsmarknaden är en avgörande framtidsfråga för huvudstadsregionen och hela Sverige. Utan rätt reformer kommer vårt välstånd att på sikt urholkas. Lars EO Svenssons erfarenhet och kunskaper är mycket värdefulla för att öka kunskapen om hur regleringar som amorteringskraven påverkat bostadsmarknaden och därmed förbättra möjligheterna för att skapa en välfungerande bostadsmarknad, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Lars EO Svenssons slutsatser kommer att presenteras i en rapport under.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev