Nyheter
Gather växer så det knakar
Publicerad: 14 september 2018, 14:13
Gather Festival Foto: Gather
Gather, ibland jämförd som den svenska motsvarigheten av SXSW i Texas, arrangeras i Stockholm för andra året i rad och stadsutveckling är ett självklart inslag även den här gången.
Gather, ibland jämförd som den svenska motsvarigheten av SXSW i Texas, arrangeras i Stockholm för andra året i rad och stadsutveckling är ett självklart inslag även den här gången.
Förra året hade Gather Festival över 5 000 besökare, varav musikfestivalsdelen lockade störst publik. Den här gången är besökarantalet ännu högre.
– Allt är lite större och bättre i år, men även enklare att förstå. Det finns allt från bastuturer i skogen till rundabordssamtal att välja mellan, säger Jonas Fläckerud, en av arrangörerna.
Från fastighets- och bostadssidan närvarar bland annat Atrium Ljungberg, White Arkitekter, Kista Science City, Fastighetsägarna och UN-habitat Global.
– Vi har haft väldigt intressanta möten kring fastighets- och exploateringsfrågor. Det är som ett melting pot och alla går på varandras grejer. Vi har tittat på UN-habitats block by block-modell och 3D digital placemaking.
Förhoppningen är att eventet ska inspirera folk från hela världen och därför hålls talen på engelska. Allt för att främja nya, innovativa lösningar inom ekonomi, stadsutveckling, artificiell intelligens, demokrati, design och andra teman.
– Förra året resulterade motivation labs bland annat i tre nya startups.
Helena Olsson, chef för stadsutveckling och samhälle på Fastighetsägarna, medverkar för andra året i rad. Förra året tog deltagarna fram en ny vision för det framtida Stockholm.
Hur har det gått sedan dess?
– Förra årets lab blev nästan som ett manifest för den programmerbara staden och vi fick en hel del goda idéer som vi jobbar med. Jag hoppas på en to do-list med konkreta åtgärder även i år.
Målet är även att få olika aktörer att sluta betrakta varandra enbart som konkurrenter.
– Många som deltar här i dag träffas i vanliga fall på varsin sida av förhandlingsbordet, men samlas nu i samma rum. Vi vill hitta gemensamma nämnare och främja samarbete. Det blir som en språngbräda framåt.
Årets tema, Futureproof Urban Mobility, handlar om att hitta nya mobilitetslösningar.
– Den största utmaningen är att få alla pusselbitar, lagstiftning, stadsplanering och beteenden, att hänga ihop. Vi bygger nytt men behöver samtidigt planera för framtiden.
Hon säger att allt fler fastighetsägare har börjat engagera sig i mobilitetsfrågan det senaste halvåret och kopplar delvis ihop det med att många kommuner har höjt sina krav på mobilitetstjänster för att få ned parkeringstalen.
– Det behövs dock fler långsiktiga lösningar. Statens och kommunernas visionsbeslut räcker inte, de måste börja agera mer i praktiken också.
Fastighetsägarna presenterade därför i somras rapporten “Från parkering till mobilitet – framtidssäkra fastigheter i ett nytt mobilitetslandskap” som även diskuteras på dagens lab, men det återstår att se vad samtalen leder till.
Teresa Ahola