måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

”Gamlestaden är Göteborgs svar på Arenastaden”

Publicerad: 3 oktober 2019, 09:59

Visionsbild över Gamlestadens Fabriker när de planerade byggnaderna är klara. Nytillskotten från vänster ritade av Kub arkitekter, Radar arkitektur och Erséus arkitekter. Bakom dem syns byggnaden ritad av Bornstein Lyckefors arkitekter. Illustration: TMRW

En rad projekt syftar till att göra om industriområdet Gamlestaden i Göteborg till en stadsdel med moderna kontor och bostäder. Platzer är ett av bolagen som står i startblocken. Vd:n P-G Persson är peppad.

Ämnen i artikeln:

P-G PerssonPlatzer Fastigheter

En rad projekt syftar till att göra om industriområdet Gamlestaden i Göteborg till en stadsdel med moderna kontor och bostäder. Platzer är ett av bolagen som står i startblocken. Vd:n P-G Persson är peppad.

Flera parallella planarbeten pågår just nu i Gamlestaden i Göteborg där kommunen och en rad fastighetsbolag ska göra om det gamla industriområdet.

– Det är som ett pärlband med idéer, säger P-G Persson, vd på Platzer.

Gamlestadens Fabriker

Platzer som köpte en fastighet med fyra byggnader på av Aberdeen 2015 presenterar nu nya illustrationer på det bolaget vill bygga i projektet Gamlestadens Fabriken intill Gamlestadens torg.

Visionsbild, vy från Gamlestadsvägen med tre av de nya byggnaderna, ritade av från vänster KUB arkitekter, Radar arkitektur, Erséus arkitekter.

Visionsbild, vy över det blivande torget mellan de tillkommande byggnaderna och det gamla spinneriets huvudkontor från 1903. Illustration: TMRW

Arkitektkontoren Radar, KUB och Bornstein Lyckefors har gestaltat varsin byggnad som kommer att innehålla kontor, restauranger och verksamheter. Erséus arkitekter har ritat ett bostadshus som JM kommer att bygga och Radar arkitektur har fått uppdraget att utveckla miljöerna mellan husen.

– Vi har sålt de byggrätter som innehåller bostädet till JM. De kommersiella byggrätterna kommer vi att utveckla själva – för egen förvaltning, säger P-G Persson.

Miljardinvesterar

Han uppskattar bolagets investering i projektet till cirka 2,4 miljarder kronor under en tioårsperiod.

Detaljplanen för de fyra nya byggnaderna har varit på utställning men är inte antagen. Bolaget väntar också på en vattendom, ett miljötillstånd som krävs för att bygga i närheten av vatten, som preliminärt beslutas i december.

Inget känsligt område

P-G Persson säger att förhoppningen är att detaljplanen vinner laga kraft under våren 2020.

– Jag tror inte att det blir några överklaganden, det här är inte ett område som är känsligt för någon annan.

Han har höga förväntningar på nya Gamlestaden – som han kallar Göteborgs svar på Solnas Arenstaden.

– Det kommer inte att bli någon arena men det är som Solna när det gäller närhet till stan, goda kommunikationer och ett gammalt tråkigt industriområde som utvecklas till något helt annat, säger P-G Persson.

Andreas Jennische

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev