onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Framgångsrika fastighetsduon – lång intervju med bröderna Zetterstedt

Publicerad: 18 september 2019, 02:30

Johan och Henrik Zetterstedt. Foto: Elias Ljungberg

Stor intervju med grundarna av Fastighetsnytt – som fyller 25 år.

Ämnen i artikeln:

Business ArenaFastighetsnytt

Med en framgångsrik kombination av journalistik och event har bröderna Johan och Henrik Zetterstedt varit en drivande faktor i fastighetsbranschen i ett kvarts sekel. Men vägen fram har varit allt annat än spikrak. – Jag tycker inte att det var länge sedan jag firade att jag kunde plocka ut min första lön, säger Henrik Zetterstedt.

Artikeln publicerades även i Fastighetsnytt nummer 4, 2019 som finns ute nu.

Sommaren 1994 slår den svenska hiphop-gruppen The Latin Kings igenom på bred front med singeln Snubben och sätter samtidigt Stockholmsförorten Botkyrka på Sverigekartan. Mitt i händelsernas centrum – åtminstone geografiskt – befinner sig 26-åriga behandlingsassistenten Henrik Zetterstedt, som för tillfället arbetar vid ett LVU-hem i norra Botkyrka.

– Jag hade tidigare arbetat som både fritidsledare och gymnastiklärare och tyckte om att jobba med ungdomar, berättar Henrik som växte upp tillsammans med mamma, pappa och två bröder i ett radhusområde i Norsborg, Botkyrka kommun. En eftermiddag kommer storebror Johan på blixtvisit med en nyinköpt mobiltelefon – och ett uppdrag: ”Vakta den här, Henrik. Om det ringer i mobilen – svara.”

Johan blir plötsligt ensam

Johan, som är nyexaminerad civilingenjör vid KTH, har nyligen dragit i gång tidningen Fastighetsnytt med en klasskamrat, men intäkterna haltar, och för att fortsätta utgivningen har han tagit ett fast dagtidsjobb hos Vasakronan. Då hoppar plötsligt kompisen av och Johan står ensam kvar.
Henrik Zetterstedt:

– Plötsligt ringer det en snubbe på telefonen som heter Björn Isaksson och bokar en annons för 7 500 spänn, och jag minns att jag tänkte: ”Fan, det här var coolt, det här vill jag göra igen.”
Och så blir det. Tillsammans investerar bröderna Zetterstedt i ett källarkontor ”intill föreningens tvättstuga” längs Nynäsvägen där Henrik jobbar dag och Johan natt.

– Vi tjänade inga pengar, så jag fortsatte med jobb hos Vasakronan och Henrik jobbade kväll på New Sport i Skärholmen, berättar Johan.

Grundidén, då som nu, är att koppla ihop den akademiska världen med näringslivet. Varje år kommer landets studenter fram till en rad insikter i sina examensarbeten, men resultaten lämnar sällan eller aldrig universiteten.

– Från början fyllde vi tidningen nästan uteslutande med forskningsrapporter. Vi gjorde 24 sidor åt gången, och gav ut fyra nummer per år.

Sedan november har Anders Carlén, i mitten, tagit över som chefredaktör. Johan och Henrik driver arbetet med Fastighetsnytt vidare i styrelsen. Foto: Elias Ljungberg

Bröderna gör allt på egen hand: skriver, layoutar och samlar in otalet adresser från varenda matrikel de kan komma över. Mottagandet från branschen är positivt och deras engagemang belönas med stöd från några av de större aktörerna på marknaden.

– De tio-femton första företagen som vi byggde relationer med har följt oss hela vägen fram till i dag, som till exempel Newsec och PWC. De trodde på oss och gjorde det möjligt för oss att fortsätta, säger Johan och minns de första artiklar han skrev:

– Alternativa finanslösningar och system för hyressättning. Lika aktuella nu som då.

Hösten 1998 har Johan och Henrik sagt upp sina extrajobb och arbetar heltid med Fastighetsnytt. Det är också samma år som ett tiotal lagar ska ersättas av den nya miljöbalken, och ämnet har avhandlats ett flertal gånger i Fastighetsnytt från alla tänkbara vinklar; tekniskt, juridiskt och ekonomiskt.

– Eftersom intresset var stort tänkte vi att det borde gå att göra ett seminarium av det. Vi hade redan alla experter och krönikörer som hade skrivit om det, nu skulle vi bara gå från text till tal, berättar Henrik. 2 000 inbjudningar skickas ut, varav 70 betalande gäster kommer.

– Avgiften var 950 kronor per person – vi hade aldrig sett så mycket pengar samtidigt. Det var då vi förstod att det här med seminarier var grejen, säger Johan, som året efter besökte den stora fastighetsmässan Mipim i Cannes och kom hem med ambitionen att göra en svensk variant, Business Arena.

Startar Business arena

Evenemanget börjar småskaligt tillsammans med Stockholmsmässan, där också de två första eventen tar plats, men ganska snabbt bestämmer man sig för att flytta verksamheten in till stan och nybyggda Clarion Hotel.

– Vi ville tajta upp det och samla fler på en mindre yta – som vilken fest som helst där alla träffas i köket och trängs och minglar. Det är då man möts på riktigt. Konceptet är en succé, och ganska snart blir hotellköket för trångt – och 2012 går flytten till Waterfront i centrala Stockholm, där man huserat sedan dess.

– En stor del av framgången är att vi har gjort Business Arena tillsammans med branschen. Fastighetsnytt har inte suttit på läktaren och refererat, utan vi har varit nere på plan och drivit branschen framåt: hållbarhet, samhällsbyggnad, digitalisering – allt som vi tycker har varit viktigt har vi arbetat för, säger Johan.

Johan och Henrik Zetterstedt.

I takt med framgångarna för Business Arena växer också Fastighetsnytts redaktion och upplaga, och i dag produceras förutom magasinet också dagliga nyheter samt poddar på sajten Fastighetsnytt.se.

– Tidningsvärlden är inte helt lätt att lyckas i, men vi har legat rätt i tiden med Fastighetsnytt och haft en otroligt stark närvaro i branschen, säger Johan.

Olika styrelseuppdrag

Vid sidan av den egna verksamheten har Johan och Henrik också engagerat sig i en rad olika nätverk och styrelseuppdrag samt varit med och finansierat Sveriges första professur i fastighetsförvaltning. Däremot har ingen av dem investerat i några fastigheter, de egna hemmen exkluderade.

– Ju mer du kan om något, desto försiktigare blir du. Jag har suttit för nära branschen och överanalyserat fallgroparna – och inte vågat ta några risker, säger Johan och erkänner att han kan ångra det i efterhand ”eftersom det gått så helskotta bra de senare 20 åren”. Men tillägger:

– Jag tror å andra sidan att man måste välja väg och hitta sin grej. Det har varit 25 fantastiskt roliga år med Fastighetsnytt där jag har fått se min vision utvecklas från idé till en fungerande verksamhet.

Han får medhåll från Henrik:

– Jag hade aldrig i min vildaste fantasi trott att jag skulle landa här, jag tycker inte att det var länge sedan jag firade att jag kunde plocka ut min första lön.

Misstagen har enligt dem båda varit flera, och mer än en gång har de funderat på att kasta in handduken, samtidigt som ovissheten om framtiden också har varit drivkraften.

– Det har varit en hel del trial and error, men det är också så vi har lärt oss, säger Henrik och intygar att broderskapet är intakt trots meningsskiljaktigheter längs vägen.

– Man får ha en professionell inställning, och i nio fall av tio har vi varit överens om våra beslut. Vi känner varandra väl och vet att det blåser över till dagen efter om vi tycker olika. Då kommer alltid en av oss krypande.

Johan och Jonas Zetterstedt, publicerad i Fastighetsnytt, nr 3, september 1994.

Sedan två år tillbaka ägs och drivs Fastighetsnytt och Business Arena av Bonnier Business Media. Henrik och Johan är fortsatt involverade och sitter med i styrelsen.

– Det är en stor omställning i livet att plötsligt inte jobba 110 procent, men jag känner ingen stress över att hitta på något nytt. Hur ofta får man chansen att på riktigt känna efter vad man vill göra härnäst? säger Henrik. Johan lägger till:

– Sedan ett år tillbaka jobbar jag mycket mindre. Jag blev pappa förhållandevis sent i livet och tycker att det är fantastiskt att tillbringa tid med mina barn utan att hetsa, men tids nog kommer knoppen att behöva få lite mer stimulans.

Både Henrik och Johan tycker att branschens frågor de senaste 25 åren varit väldigt mycket desamma – markpriser, hyressättning, tillgång på kapital – men att det också seglat upp ett antal nyheter, som digitalisering och hållbarhet.

– Nästa stora grej tror jag blir internationaliseringen, i takt med att de utländska investeringarna ökar, vi har nog bara sett början av det, säger Johan, som spår att han om ytterligare lika många år har gått i pension och är bosatt utomlands.

– Jag ser gärna att jag sitter och dricker paraplydrinkar i ett varmt land om 25 år, men innan dess räknar jag med att ha dragit i gång ytterligare ett eller två projekt på samma tema som nu: kunskapsöverföring mellan människor.

Henrik instämmer:

– Jag hoppas att jag fortfarande har något att bidra med även i framtiden, om jag sedan gör det från en klippa vid Medelhavet eller på ett LVU-hem i norra Botkyrka, det vet man aldrig.

Johan Zetterstedt. Foto: Elias Ljungberg

Johan Zetterstedt

- Ålder: 52 år.
- Bor: I Södra Ängby, Bromma, Stockholm.
- Familj: Fru och två barn.
- Bakgrund: Civilingenjör vid KTH. Busschauför, konsult hos Newsec, Vasa kronan samt Stockholms Stads fastighetskontor. Fritidsintressen: Umgås och resa med familjen samt träning.
- Medievanor: Dags- och afärspress, (”både print och digitalt”), poddar, (”uteslutande ekonomi och börs”), sociala medier (”allt mindre”).

Henrik om Johan

- Bästa egenskap: Han har en enorm arbetskapacitet och ger aldrig upp. Är det något han tror på så kommer det att funka.
- Sämsta egenskap: Att han är min storebror.
- Okänd kunskap: Han har en mycket hög träningsmoral, men det är inget som han skulle skylta med.
- Då trivs Johan bäst: När han hänger med sin familj.  
- Saker han lägger lite för mycket pengar på: Han har en fäbless för schysta kostymer.
- Mesta vinnarskalle: Svårt att säga eftersom vi alltid har byggt upp allt som ett team. Jag tror att vi är det lika mycket båda två.
- Då ringer jag Johan: Hela tiden.

Henrik Zetterstedt. Foto: Elias Ljungberg

Henrik Zetterstedt

- Ålder: 51 år.
- Bor: I Vasastan, Stockholm.
- Familj: Dottern Fanny, 16 år.
- Bakgrund: Fritidsledare, idrottslärare och behandlingsassistent vid ett antal olika LVU-hem i norra Botkyrka.
- Fritidsintressen: Tränar och kikar på bilar.
- Medievanor: Framgångspodden med Alexander Pärleros, (”när det är intressanta gäster”), Netflix (”betade just av fantastiska serien Casa de papel”) och Instagram.

Johan om Henrik

- Bästa egenskap: För honom är ingenting omöjligt. Han ger aldrig upp.
- Sämsta egenskap: Han kan vara tjurig ibland, men det är ju också en av hans bästa egenskaper.
- Okänd kunskap: Henrik är genuint nyfiken på andra och jävligt socialt kompetent – han fungerar i alla samhällsklasser.
- Då trivs Henrik bäst: Bland andra människor, mitt i ett samtal.
- Saker han lägger lite för mycket pengar på: Klockor.
- Mesta vinnarskalle: Båda två. Om vi måste välja så snackar vi ihop oss.
- Då ringer jag Henrik: När jag ska köpa en klocka.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev