fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Föreslår lagliga graffitiväggar på söder

Publicerad: 22 februari 2016, 08:19

Innan rivningsarbetet inleddes av den runda byggnaden i slusskarusellens mitt genomfördes konstprojektet OMSTart, initierat av Stockholms kommun genom Stockholm konst. Roger Mogert, stadsbyggnads- och kulturborgarråd i Stockholm, har sagt att man från stadens sida ser projektet som en manifestation mot stadens tidigare nolltolerans mot graffiti. Foto: Maria Nordlander.

Södermalms stadsdelsnämnd har nu presenterat sex förslag på placering av öppna väggar för gatukonst i stadsdelen. Totalt vill man möjliggöra för 294 meter öppnar väggar.

Ämnen i artikeln:

SödermalmStockholm

Södermalms stadsdelsnämnd har nu presenterat sex förslag på placering av öppna väggar för gatukonst i stadsdelen. Totalt vill man möjliggöra för 294 meter öppnar väggar.

Det var i samband med verksamhetsplanen för 2015 som Södermalms stadsdelsnämnd gav stadsdelsförvaltningen i uppdrag att undersöka möjligheten att skapa väggar för laglig graffiti.

– Jag tycker förslagen är bra. De är ambitiösa och jag tror vi kommer landa i några bra väggar, säger Mathias Leveborn (V) från Graffitifrämjandet, som länge jobbat för öppna väggar på Södermalm.

Grunden för val av platser för öppna väggar utgörs av en matris där sex kriterier identifieras: utveckling av det offentliga rummet, kommunikation, acceptans, nod, funktion/ säkerhet och byggbarhet/genomförande.

Från oppositionen är man inte lika positiv.

– Det sänder helt fel signaler att den rödgrönrosa majoriteten fortsätter att planera lagliga graffitiväggar på Södermalm och Kungsholmen när nya siffror visar att klottret ökar lavinartat i innerstaden. Det krävs att den rödgrönrosa majoriteten tänker om i denna fråga. Annars är Stockholms rykte som en ren, snygg och attraktiv stad hotad, säger Erik Slottner (Kd) gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stadshus.

Vision för en öppen vägg i Tantolunden. Bild: Stockholms stad.

Vision för en öppen vägg i Tantolunden. Bild: Stockholms stad.

Enligt förslaget ska de öppna väggarna placeras som följer:

- Vid Tanto/Liljeholmsbron: en samlad vägg på cirka 17 meter, dubbelsidig, cirka tre meter hög
- Pålsundsparken västra: tre fristående dubbla väggar, cirka 2,5 meter höga
- Pålsundsparken östra: tre dubbelsidiga väggar, tio meter, alternativt fem enkelsidiga väggar med en höjd på tre meter
- Skanstull: Fyra till fem enkelsidiga, fristående väggar 10×2,5 meter i anslutning till gångvägar. Två väggar i anslutning till befintliga stödmurar längs spåret
- Folkungagatan: Målning på befintlig bensinstationsvägg, cirka 25×3 meter. Breddad trottoar med dubbelsidig vägg 25 meter, samt hylla i Stigbergsparken – 25 meter enkelsidig vägg
- Medborgarplatsen/Björn trädgård: Målning på Fortums befintliga portar

Den här väggen, muren vid Zinkensdamms IP, vill Mathias Leveborn gärna se som öppen vägg. Muren finns dock inte med i förslaget. Foto: Maria Nordlander.

Den här väggen, muren vid Zinkensdamms IP, vill Mathias Leveborn gärna se som öppen vägg. Muren finns dock inte med i förslaget. Foto: Maria Nordlander.

Efter att förslaget legat ute på samråd, kommer Stadsdelsnämnden att fatta beslut om de öppna väggarna på nämndens möte den 17 mars.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev