Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Flera danska företag sänker till 19 grader i vinter

Publicerad: 16 oktober 2022, 21:25

Danska kontorsarbetare får förbereda sig på en kall vinter framför datorn, varvad med gymnastikövningar, det rapporterar danska TV2.

Energimyndigheten i Danmark har bestämt att statliga byggnader ej får ha en inomhustemperatur över 19 grader i vinter, många privata företag har följt efter.


Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


För att möta den pågående energikrisen har den danska energimyndigheten plockat fram ett hemligt vapen – ett påbud om en maxtemperatur om 19 grader i offentliga miljöer.

Från och med oktober och hela vintern får många danskar alltså ta på sig en extra kofta i offentliga lokaler.

För statliga byggnader är det ett krav att sänka temperaturen till 19 grader, uppger danska TV2 Lorry – för kommuner och regioner är det en rekommendation.

Läs mer: Danska modellen en riktig kassako – ”drar in miljarder”

Privata företag rekommenderas också hålla en inomhustemperatur om 19 grader.

Normalt brukar temperaturen inne ligga på 20 till 23 grader.

Redan den 19 september sänkte flygplatsen i Köpenhamn, Kastrup, temperaturen till 19 grader, även företag som Bolia skruvade ned temperaturen. Därefter har en rad andra privata bolag följt efter – bland annat Jyske bank med 80 kontor.

Läs mer: Hon ska leda Balders hållbarhetsresa: "Vi är varandras arbetsmiljö"

Centrum för pedagogisk miljö varnar dock för att den sänkta temperaturen kan påverka barns koncentrationsförmåga i skolan när temperaturen sänks. De flesta som har ett stillasittande arbete presterar bäst vid 21 graders temperatur enligt professsorn Jørn Toftum, expert på inomhusmiljöer vid Danmarks Tekniske Universitet.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev