Nyheter
Fastighetsbranschen efter #metoo
Publicerad: 18 december 2017, 15:00
Mona Finnström.
En rad yrkesgrupper har vittnat om sexuella trakasserier inom sin bransch i samband med #metoo. Bland annat skådespelare, jurister, restauranganställda, journalister, idrottare anställda inom teknikbranschen, svenska kyrkan, och fackförbund, har skrivit under upprop om arbete för en bättre arbetsmiljö och nolltolerans mot övergrepp och trakasserier. Inom fastighetsbranschen är det tyst.
Vi har inte sett något upprop och vi har ingen egen hashtag. Betyder det att det inte förekommer några kränkningar eller sexuella trakasserier i den mest jämställda av alla branscher?
Självklart önskar vi att så skulle vara fallet men det är det inte. Sådant förekommer även på de bästa arbetsplatser. Men arbetsgivare som är måna om att rekrytera kompetenta medarbetare både idag och framöver måste ta arbetsmiljöfrågan på allvar och agerar omedelbart när något hänt.
Börja med att göra klart att det är nolltolerans som gäller, även när det ”bara” är en jargong. Ta fram en policy och en handlingsplan så att alla vet vad som gäller.
Riskerna för kränkningar ökar i miljöer där det finns okunskap om var gränsen går, där man saknar en handlingsplan och där det finns en utbredd tystnadskultur. Det kan vara svårt att agera på egen hand och säga till arbetskamrater som man tycker beter sig illa. Man blir lätt stämplad som tråkig och stämningsdödare.
Andra omständigheter som gör att det kan vara extra svårt att säga ifrån eller slå larm, är om man sticker ut i en mans- eller kvinnodominerad miljö. Att det är jämställt på toppen behöver inte betyda att det är jämställt i hela företaget. Inom vissa yrkesgrupper i fastighetsbranschen är det 90 procentig dominans av ena könet.
Försök att alltid rekrytera med jämställdhetsglasögonen på, för att få jämn könsfördelning även i grupper där det inte finns naturligt. Kanske går det att bredda sättet att se på kompetens för att attrahera nya medarbetare.
Det är alltid företagsledningen som är ansvarig för den kultur och de värderingar som genomsyrar företaget. Gå före med gott exempel, var närvarande och lyssna på medarbetarna. Genom att göra regelbundna medarbetarundersökningar, redovisa resultat och tydligt tala om vad som gäller på arbetsplatsen läggs en bra grund.
Uppropen i kölvattnet av #metoo visar att arbetet för nolltolerans mot sexuella trakasserier behöver fortsätta. Och inte bara det. Arbetet behöver också utvärderas och uppgraderas. Det är alla arbetsgivares och chefers ansvar. Som företrädare för fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation har vi ett stort ansvar att föra ut detta till alla som jobbar i fastighetsbranschen. Det ska vara den som kränker som känner sig obekväm – inte den som kränks.
Mona Finnström
Vd, Fastigo