måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Fastighetsägarna: Ingen krisplan – men vi följer utvecklingen

Publicerad: 22 januari 2020, 12:29

Rikard Silverfur. Foto: Fastighetsägarna. Infälld bild: Blaljusbilder

“Fruktansvärt”, säger branschorganisationen om senaste tidens bombdåd. Men meddelar samtidigt att det i dagsläget inte finns några som helst planer på särskilda hjälpåtgärder.

Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna

“Fruktansvärt”, säger branschorganisationen om senaste tidens bombdåd. Men meddelar samtidigt att det i dagsläget inte finns några planer på särskilda hjälpåtgärder.

Östermalm, Husby och Kista i Stockholm. Uppsala. Malmö. Norrköping. På samtliga orter har bostadshus förstörts av sprängningar de senaste tio dagarna, vilket har väckt stor bestörtning hos de drabbade fastighetsägare och bostadsrättsföreningar som Fastighetsnytt har pratat med.

Läs även: Fastighetsägaren efter explosionen: “Man blir så förbannad”

Det saknas än så länge riktlinjer eller krisplaner för hur den här typen av situationer generellt sett borde hanteras. En uppgift som branschorganisationen Fastighetsägarna inte heller vill ta på sig.

– Det är naturligtvis fruktansvärt för dem som bor i husen och har drabbats. Men det här är inte en fråga för enskilda fastighetsägare, utan är ett samhällsproblem som vi måste lösa gemensamt, säger Rikard Silverfur, chef för utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna.

Hur kan fastighetsägare samarbeta för att lösa situationen tillsammans?

– Situationen med ökande bombdåd är enligt oss inte en uppgift för fastighetsägare, utan främst för polis att lösa. När en situation uppstått är det viktigt med nära kontakt med polis.

Kommer det att bli aktuellt att ni som branschorganisation tar fram eller föreslår en krisplan för den här typen av händelser?

– Det är generellt sett en god idé att ha en krishanterings- eller beredskapsplan med rutiner för oförutsedda händelser som naturkatastrofer, bränder eller terrordåd. Det finns aktörer som kan vara behjälpliga att ta fram sådana planer.

Läs även: Explosion förstörde bostadshus på Östermalm: “Obehagligt”

Finns det tankar om en konkret åtgärdsplan med rutiner likt sådana man har till exempel vid brand?

– Som fastighetsägare har man nytta av en åtgärds- eller krishanteringsplan för brand även vid denna typ av situationer. Troligtvis skiljer sig inte åtgärderna från varandra oberoende av vad som skett.

Hur kan bristen på evakueringsbostäder lösas?

– Vid behov av evakueringsbostäder efter till exempel bombdåd eller bränder finns i dag oss veterligen inga etablerade rutiner. De fastighetsägare som sitter på vakanser får naturligtvis gärna höra av sig till drabbade fastighetsägare och höra hur de kan bistå med hjälp.

Kommer Fastighetsägarna att vidta några särskilda åtgärder efter senaste tidens sprängningar?

– Vi, likt andra, följer utvecklingen. I dagsläget planeras inga särskilda åtgärder utöver att stötta drabbade medlemmar när så efterfrågas.

Vad krävs från politiskt håll?

– Här tror jag att vi med hela övriga samhället förväntar oss att detta inte normaliseras från politiskt håll, säger Rikard Silverfur.

Antalet sprängningar har ökat i Sverige

- Preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet visar att det har skett 257 sprängningar i Sverige 2019, vilket kan jämföras med 162 året före. Antagligen är siffran ännu högre än så med tanke på att polisen har rubricerat vissa sprängningar som “allmänfarlig ödeläggelse” där 289 fall har rapporterats.
- Källa: Brå

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev