onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

“Får vi nej blir det nog inget Nobelbygge”

Publicerad: 31 juli 2018, 07:48

Nobel Center, vy från söder. Illustration: David Chipperfield Architects.

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten meddelar att det nog inte blir något Nobelbygge om Mark- och miljödomstolen säger nej igen, skriver Svenska Dagbladet. Nu reagerar Stadsmiljöföreningen Blasieholmens Vänners ordförande, Björn Tarras-Wahlberg, på uttalandet.

Ämnen i artikeln:

Lars HeikenstenNobel centerNobelstiftelsen

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten meddelar att det nog inte blir något Nobelbygge om Mark- och miljödomstolen säger nej igen, skriver Svenska Dagbladet.

Trots alternativa förslag till Blasieholmen överväger Nobelstiftelsen att överge bygget helt om planerna stoppas, enligt vd:n Lars Heikensten.

– Från motståndarsidan säger man att det bara är att börja på ny kula med något nytt projekt. Men det är ju inte enbart Stockholms stad som bestämmer om det, eller en fråga bara för politiker, utan handlar om ifall Nobelstiftelsen är beredd att börja på ny kula någon helt annanstans, säger han till Svenska Dagbladet, och fortsätter:

– Och det kan man inte alls vara säker på att de är efter 25 års tidigare försök. Jag är inte motståndare till det utan försöker bara vara realist.

Han tycker även att medier målat upp motståndarna som mycket större än vad de faktiskt är.

–Det är inte ett brett motstånd, men i media har det låtit som om alla stockholmare är emot det. En undersökning som gjordes nyligen visar tvärtom att dubbelt så många är för det jämfört med emot, så att beskriva det som att folk är emot det är helt enkelt inte att tala sanning, säger han till SvD.

Stadsmiljöföreningen Blasieholmens Vänner har exempelvis flitigt kritiserat bygget. Även den här gången reagerar föreningens ordförande, Björn Tarras-Wahlberg, på Lars Heikenstens uttalande om att det kanske inte blir något bygge alls.

– Detta pekar tydligt på att Nobelstiftelsen inte behöver nya lokaler och redan har de fyra bästa platserna i Stockholm, säger han i ett pressmeddelande.

Kansliet på Sturegatan 14, Nobelmuséet på Stortorget i Gamla stan, prisutdelningen i konserthuset vid Hötorget och Nobelfesten i Stadshuset.

– De behöver inga nya lokaler, utan kan bespara Stockholms skattebetalare närmare 1 miljard kronor i höjda skatter.

Han tycker även att de som vill bekosta bygget, Wallenbergs och Stefan Perssons stiftelser, ska lägga pengarna på annat.

– De kan använda de utlovade 800 000 miljoner kronorna till forskning i stället för att bygga en jättelik metallbyggnad på Blasieholmen, säger Björn Tarras-Wahlberg.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev