onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Fabege tar krafttag mot dopning

Publicerad: 14 juni 2016, 12:40

Christian Hermelin, Arne Ljungqvist och Carolina Klüft. Foto: Maria Nordlander.

Fabege har ingått ett samarbete med Arne Ljungqvist Anti-Doping Foundation, den legendariske dopningsbekämparens stiftelse, om att sprida information och verka för ett dopningsfritt samhälle. Som en del av samarbetet kommer man våren 2018 att placera en staty i Arenastaden med stiftelsens symbol et purus.

Ämnen i artikeln:

ArenastadenChristian HermelinFabege Fastigheter

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Fabege har ingått ett samarbete med Arne Ljungqvist Anti-Doping Foundation, den legendariske dopningsbekämparens stiftelse, om att sprida information och verka för ett dopningsfritt samhälle. Som en del av samarbetet kommer man våren 2018 att placera en staty i Arenastaden med stiftelsens symbol et purus. Det framkom på en pressträff i Fabeges huvudkontor i Arenastaden på tisdagen.

Et purus är latin och betyder ”och ren” och är en fortsättning på den olympiska rörelsens valspråk citius – altius – fortius som betyder ”snabbare, högre, starkare”. Syftet med arbetet är att inte bara stävja dopning inom idrotten utan även i det övriga samhället där dopning är ett växande problem. På presskonferensen beskrevs doping av Arne Ljungqvist och Björn Bertoft, som är utbildnings- och kommunikationschef på Arne Ljungqvist Anti-Doping Foundation, som ett samhällsproblem.

Björn Bertoft poängterar att doping utanför sport är farligare än den inom sporten då det ofta rör sig om unga människor som använder doping på ett okontrollerat sätt, utan tränares tillsyn, och då ofta på ett fel sätt som kan vara hälsovådligt. I ett samhälle som idoliserar muskler är dopningsmedel därmed inte enbart prestationshöjande utan även imageförstärkande.

Hur många använder sig då av sådana ämnen, utanför sporten?
– Det är svårt att kvantifiera utbredningen av doping då folk smyger med det, säger Arne Ljungqvist.

Han konstaterar att doping medför en skamstämpel varför folk även i anonyma enkäter är motsträviga att erkänna att de använder sig av prestationshöjande medel. Forskning indikerar dock att upp emot 2 procent av befolkningen använder sig av sådana medel och ofta utan att veta om det då 15 procent av alla kosttillskott innehåller steroider.

På Fastighetsnytts fråga svarar Ljungqvist att kosttillskottsreklam är ett problem i sammanhanget, även om han inte vill förbjuda den, utan istället skärpa regleringen av innehåll och kvalitetskontroller.

– Man ska dock inte dra alla över en kam för det finns seriösa aktörer som inte tillsätter steroider i sina kosttillskott, betonar Arne Ljungqvist.

Med på pressträffen var även OS-guldmedaljören i sjukamp, Carolina Klüft, som tillade att den gemene uppfattningen inom idrotten (och då inte enbart elitidrotten) är att alla använder sig av prestationshöjande medel, om än inte förbjudna.

– Men så är det inte och vissa av oss har aldrig ens använt kosttillskott utan har nått vår framgång med hjälp av vanlig mat och hård träning, säger Carolina Klüft.

Christian Hermelin, vd för Fabege, förklarar bolagets engagemang och säger att hälsa är en viktig fråga för Fabege. Inte enbart personalens utan samhällets i stort.

– Vi måste jobba med information och informera om baksidan av att använda doping. Det är vårt bidrag till projektet, säger Christian Hermelin.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev