måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Exporeal: Brexit och självständigt katalonien

Publicerad: 7 oktober 2015, 12:23

Under CBRE:s investerarforum på Exporeal diskuterades ett eventuellt utträde ur EU av Storbritannien (brexit) och Katalansk självständighet.

Ämnen i artikeln:

SpanienStorbritannienCBRE

Innan 2017 är slut är det tänkt att Storbritannien ska genomföra en folkomröstning om man ska lämna eller stanna kvar i EU. Richard Barkham, Global chief economist på CBRE, tror inte att ett brittiskt utträdde ur EU kommer att ge några dramatiska ekonomiska effekter i närtid. Långsiktigt kan dock Londons framtid kanske ifrågasättas om Storbritannien går ur då det på sikt kan bli svårare att få access till den europeiska finansmarknaden. Debatten har de senaste sex månaderna lutat mer åt en brexit men folk röstar med sin plånbok, menar Barkham, och från CBRE tror man att det är tillräckligt många i både norra och södra Storbritannien vars ekonomi är direkt relaterat till medlemskapet i EU.
– Jag tror att när det är dags att rösta kommer en majoritet att vara emot en exit. Ju mer ekonomin stabiliseras inom EU kommer fler ansluta till sidan som vill stanna i EU. Det är klart att migrationsfrågan färgar debatten för tillfället, men det är i grunden för mycket som slår mot folks ekonomiska intressen och det tror vi kommer att väga över, säger Richard Barkham.

Nyligen var det regionalval i Katalonien men det var ett val som till stor del handlade om huruvida regionen ska fortsätta vara en del av Spanien. Självständighetspartierna gick segrande ur valet. Adolfo Ramirez-Escudero, CEO Spanien på CBRE, tycker det är bra att folket fått rösta om var de står men menar att det inom den politiska sfären är en majoritet som vill behålla det som det är. Här skapar osäkerheten problem för marknaden.
– Diskussionerna nu innebär mer osäkerhet och leder till mindre fokus på att förvalta regionen och landet effektivt. Själv tror jag inte att det kommer sluta med att Katalonien blir självständigt, men huvudproblemet nu är att det skapar osäkerhet och volatilitet när folk inte fokuserar på rätt saker.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev