torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Eventuellt överens om trepartssamtal

Publicerad: 7 december 2018, 14:44

Reinhold Lennebo och Marie Linder. Foto: Fastighetsägarna/Hyresgästföreningen.

SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen är överens om inriktningen för arbetet i de trepartssamtal som initierades i somras. Men avtalen är inte undertecknade ännu.

Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaHyresgästföreningenMarie LinderReinhold Lennebo

SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen är överens om inriktningen för arbetet i de trepartssamtal som initierades i somras. Iallafall enligt Hyresgästföreningen.

Det var i juni som allmännyttans branschorganisation SABO tillsammans med Fastighetsägarna Sverige via en opinionsartikel här på fastighetsnytt.se bjöd in till samtal, om hur parterna tillsammans kan utveckla hyressättningssystemet.

– Vi är glada över att bli inbjudna till samtal och tänker bidra på bästa sätt och därför tackar vi ja till inbjudan. För Hyresgästföreningen är det viktigt med konstruktiva samtal där samtliga parter har möjlighet att bidra och för att gemensamt utveckla ett system som både gynnar fastighetsägare och hyresgäster. Det är ett styrkebesked när vi nu får till konstruktiva samtal om utveckling och det skapar också trygghet inför framtiden, säger Marie Linder, Hyresgästföreningens förbundsordförande.

Fastighetsägarna delar dock inte Marie Linders syn på omfattningen av det förändringsarbete som har diskuterats, då direktiven ännu inte är undertecknade.

– Det ska betonas att våra diskussioner endast gäller förutsättningarna för de årliga förhandlingarna och inget annat. Den aktuella arbetsgruppen ska, om den tillsätts, endast lägga förslag på hur utvecklingen på en ort ska påverka den löpande hyresutvecklingen samt hur en från parterna oberoende tvistelösning ska utformas, inget annat, säger Reinhold Lennebo, vd på Fastighetsägarna Sverige.

Enligt Hyresgästföreningen ska Claes Stråth och Sara Kullgren leda diskussionerna. I uppdraget ingår att lämna förslag på hur den övergripande ortspecifika utvecklingen ska påverka den allmänna hyresutvecklingen på orten, samt ge förslag till modell för oberoende tvistelösning. Avsikten är att parterna ska ställa sig bakom förslagen, enligt HGF.

– Parterna har inte tagit ett så här stort gemensamt grepp kring frågan sedan 2001. Det är en mycket omfattande och nödvändig utveckling som nu görs för att stärka hyresrätten som boendeform, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen apropå att arbetet enligt dem kommer vidare att hanteras via en styrgrupp, arbetsgrupp samt fem ämnesspecifika arbetsgrupper inom förvaltningskvalitet, offentlig hyresstatistik, systematisk hyressättning, digitalisering & trygghet, hyressättning i nyproduktion.

Fastighetsägarna håller inte med.

– Det ska endast handla om de årliga förhandlingarna om de allmänna hyresnivåns utveckling. Andra grupper, i den mån vi kan enas om direktiv för dessa, handlar om att lösa andra problem i det kollektiva förhandlingssystemet. Hyresgästföreningen läser in för mycket i detta. Detta gör oss oroliga om vad vi kan förvänta oss av dessa samtal, säger Reinhold Lennebo.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev