Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

EU föreslår plan för lägre moms

Publicerad: 25 april 2016, 06:35

EU-kommissionens högkvarter.

Europeiska kommissionen har presenterat en handlingsplan för hur medlemsländerna kan hantera lägre momssatser. Från allmännyttans håll menar man att det öppnar för införandet av låg moms på bostadshyra i Sverige, så att momsen kan dras av när bostäder byggs.

Ämnen i artikeln:

EUFastighetsägarnaHyresgästföreningenSABO

Bransch- och intresseorganisationen SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen har de senaste åren arbetat för en skattereform för hyresrätten. Enligt Bostadsbeskattningskommittén gör dagens skattesystem att hyresrätten är cirka 3000 kronor dyrare per månad jämfört med bostadsrätt och egna hem.

– Handlingsplanen öppnar för Sverige att införa låg moms på bostadshyra så att vi kan dra av momsen när vi bygger bostäder. En välbehövlig åtgärd för den svenska bostadsmarknaden, säger Chris Österlund, finanschef på SABO i ett pressmeddelande.

En låg moms på bostadshyra skulle enligt SABO innebära att bostadsföretagen skulle få tillbaka all moms på till exempel drift- och underhållskostnader men bara behöver betala en låg intäktsmoms till Skatteverket. Bostadsföretagen skulle också få tillbaka moms på bygg- och renoveringsfakturorna.

– Vi välkomnar EU-kommissionens förslag. Om vi fick möjlighet att dra av moms på våra kostnader för nyproduktion skulle allmännyttan ytterligare kunna bidra till fler hyresrätter. Jag önskar att regering och riksdag tar till sig förslagen och inser de möjligheter som ligger i momsfrågan för att Sverige ska kunna öka byggtakten och bota bostadsbristen, säger Chris Österlund.

EU-kommissionen föreslår bland annat alternativ för att ge medlemsstaterna mer flexibilitet att själva bestämma vilka varor och tjänster som ska omfattas av reducerade, lägre momssatser.

Nivån för låg moms är noll, respektive fem procent eller högre. Kommissionens plan är att 2017 lägga fram ett förslag på slutgiltiga regler för ett gemensamt mervärdesskatteområde i EU.

Länk till handlingsplanen i sin helhet finns här.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev