Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Efter Brexit-röran – nu är Paris hetare än London

Publicerad: 28 oktober 2019, 06:22

Paris attraherar fastighetsinvesterare i högre grad än London. Foto: Mostphotos

Paris har passerat London när Europas största, eller snarare mest aktiva, fastighetsmarknader listas. Stockholm är på femte plats.

Ämnen i artikeln:

BrexitLondonParisReal Capital AnalyticsStockholm

När Europas största, eller snarare mest aktiva, fastighetsmarknader listas brukar London hamna i topp. Nu har dock Paris passerat London med en investeringsvolym om 17,2 miljarder euro hittills i år. Stockholm är på femte plats.

Det framgår av siffror från internationella marknadsanalysföretaget Real Capital Analytics (RCA) som publicerades på Linkedin i helgen. Siffrorna gäller perioden januari till september.

Att London, som av tradition den i särklass största och viktigaste enskilda marknaden i Europa, nu körts om av Paris beror sannolikt till stor del på den utdragna Brexit-processen. Den oändliga historien om Storbritanniens utträde ur EU orsakar ovisshet och förvirring bland investerare som behöver placera sina pengar och då är det naturligt att man, åtminstone tillfälligt, vänder sig till andra marknader. Dessutom är London-marknaden dyr och inte helt orimligt att anta att man kan hämta högre avkastning på Paris-marknaden där framförallt kontorsmarknaden är urstark.

Transaktionsvolymen för Paris under årets första nio månader uppgår till 17,2 miljarder euro, vilket är 300 miljoner euro mer än London, något man i sportsammanhang skulle kalla för en ganska mager ledning. På tredje plats kommer sedan Berlin med 8,2 miljarder euro.

Stockholm tappar
Stockholm brukar betecknas som Europas fjärde mest likvida marknad bakom de tre som nämnts ovan och givet det har den svenska huvudstaden tappat en placering. RCA beräknar den sammanlagda transaktionsvolymen i Stockholm till 5,3 miljarder euro för perioden januari-september vilket ger en femte plats på listan, bakom Madrid som har en aggregerat volym om 6,9 miljarder euro, framförallt inom bostäder.

Sett till delmarknader och segment är det kontor i Paris som lockar mest. Den franska huvudstaden kontorsmarknad har omsatt 13,7 miljarder euro hittills i år och har en ganska bred marginal ner till Londons kontorsmarknad som omsatt 10,4 miljarder euro. Berlins och Münchens kontorsmarknader har omsatt 4 respektive 3,9 miljarder euro medan Madrids bostadsmarknad har omsatt 3,6 miiljarder euro.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev