tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Det går bra för Sverige men var är exporten?

Publicerad: 22 februari 2017, 11:32

Ekonomiskt sett går Sverige som tåget. Tillväxten är bra men kruxet är att den har varit inhemskt driven väldigt länge. Exportsektorn har inte bidragit som den bör, i den annars exportdrivna svenska ekonomin, trots den rekordsvaga kronan.

Ämnen i artikeln:

Business Arena UmeåFastighetsmarknaden i norra SverigeAnnika WallenskogSKRSvenskt Näringsliv

Ekonomiskt sett går Sverige som tåget. Tillväxten är bra men kruxet är att den har varit inhemskt driven väldigt länge. Exportsektorn har inte bidragit som den bör, i den annars exportdrivna svenska ekonomin, trots den rekordsvaga kronan. Det fastslår nationalekonomerna Annika Wallenskog och Bettina Kashefi, chefsekonomer på SKL respektive Svenskt Näringsliv som talade på seminariet om fastigheter och finans på Business Arena Umeå på onsdagen.

Det är först nu de senaste månaderna som exporten har börjat bidra men enligt Bettina Kashefi är det för sent och Sveriges konkurrenskraft har försämrats. Annika Wallenskog säger att ekonomin inte kan leva på inhemsk konsumtion och man måste få fart på exporten snabbt.

En annan viktig tillväxtfaktor som chefsekonomerna lyfter fram under sitt framträdande är att bostadsfrågan. Bettina Kashefi poängterar att många svenska företag har behövt tacka nej till lönsamma investeringsprojekt eftersom det inte går att få bostäder till arbetskraften, bostadsfrågan är således i allra högsta grad en tillväxtfråga. Bostadsbristen orsakar en brist på investeringar och investeringar är som bekant en viktig beståndsdel i den så kallade bruttonationalprodukten.

Moderatorn Pontus Herin nämner de yttre omständigheterna som kan påverka ekonomin, i synnerhet den politiska ovisshet som uppstått i samband med Donald Trumps presidentskap och Brexit och påpekar att aktiemarknaden bara verkar ha ryckt på axlarna och tågat på. Annika Wallenskog konstaterar att när flera länder säger sig vilja lämna EU-samarbetet så har vi stora problem.

– Utvecklingen bekräftar att aktiemarknaden är väldigt kortsiktig och opererar på högst några månaders sikt och det är klart att Sverige som är en liten, exportberoende ekonomi är utsatt, säger hon.

Riksbankens penningpolitik är en ständigt återkommande fråga och Bettina Kashefi sammanfattar den med att Riksbanken gör det den ska inom ramarna för sitt uppdrag. Det båda chefsekonomerna dock uttrycker sin oro för är att räntepolitiken numera verkar uttömd och det finns inte så mycket utrymme för fler penningpolitiska stimulanser när konjunkturen börjar ge vika.

– Det jag är mest orolig för är att vi är på toppen på en högkonjunktur och har en expansiv penningpolitik och en extremt expansiv finanspolitik. Vad ska vi göra när det börjar gå dåligt för ekonomin, frågar sig Bettina Kashefi.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev