torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

”Det blir en stor förändring för oss som bolag”

Publicerad: 6 september 2013, 12:34

Daniel Gorosch på Exporeal 2012.

I måndags krympte Jones Lang LaSalles personalstyrka i Sverige från cirka 100 till 40 personer.

Ämnen i artikeln:

Daniel GoroschJLL

I måndags krympte Jones Lang LaSalles personalstyrka i Sverige från cirka 100 till 40 personer. Att sälja förvaltningsdelen var ett tufft men strategiskt rätt beslut, menar Daniel Gorosch, vd, och berättar att bolaget nu kommer att satsa hårt på att utveckla verksamheten inom fastighetsrelaterad rådgivning.

Newsec förvärvade nyligen Jones Lang LaSalles (JLL) svenska förvaltningsverksamhet. Även om man var en relativt stor aktör på marknaden med cirka en miljon kvadratmeter under förvaltning så gjorde man bedömningen att volymen inte var tillräckligt stor för att nå den lönsamhet som skulle ha behövts för att driva det vidare. Ett antal aktörer blev tillfrågade och valet föll på Newsec.
– Givet hur marknaden för förvaltningstjänster ser ut och vår position på den marknaden så tog vi ett strategiskt beslut att vi inte var rätt part att driva detta vidare, utan att det var bättre att förvaltningsdelen hamnade i en omgivning där det är en del av kärnverksamheten. I försäljningsprocessen gick vi efter tre parametrar, det skulle vara bra för oss som bolag, bra för våra anställda på så sätt att de kom till en miljö där de kan utvecklas vidare. Och framförallt för våra kunder, att de fick det bästa alternativet, säger Daniel Gorosch.

Det finns alltid plus och minus, menar Gorosch, och pekar på att förvaltningen varit en styrka för bolaget och en stor del i framgången för JLL i Sverige under 2000-talet. Man lyckats knyta till sig stora, internationella kunder, vilket spillt över på andra delar av verksamheten.
– Det beroendet var väldigt starkt tidigare men vi har tittat på siffrorna och sett att detta beroende minskat över tiden. I dag har vi byggt upp starka personliga relationer på transaktionssidan. Visst är det en nackdel att tappa ”cross-selling” effekten mellan förvaltning och övriga verksamheten men vi kan å andra sidan satsa hårdare på andra områden.

Värdering ett prioriterat område
Det blir en stor förändring för oss som bolag, säger Gorosch, och menar de cirka 60 personer som följer med över till Newsec. Men här är tanken att man ska satsa på att utveckla verksamheten inom fastighetsrelaterad rådgivning.
– Jag tror att det kommer att ske en naturlig, organisk tillväxt sedan har vi några områden som vi kanske prioriterar extra som transaktionssidan, hyresgästrådgivning och Värdering. Värdering är en tuff bransch med en hel del prispress men med rätt team och kunder ger det en trygg och bra intäktsbas för oss som bolag. När vi tappar förvaltningen tappar vi också en del av stabiliteten och här ser vi värdering som ett område som kan ersätta, lite längre kontrakt och ett stabilt flöde.

Konsolidering av marknaden
Efter de glada dagarna innan finanskrisen är det i dag en försiktigare marknad på transaktionssidan, med få objekt som många slåss om. Daniel Gorosch tror att det kommer att ske en konsolidering av marknaden. De stora och de nischade kommer att klara sig bra medan ”mittfältet” får det svårare, man kan inte vara allt för alla poängterar han, och ser en ökad konkurrens när kunderna blir kräsnare och kräver mer.
– Det kommer inte vara lika många personer som arbetar med transaktionsrådgivning i Stockholm om ett antal år, framförallt inte lika många aktörer. Ett antal stora och starka och några duktiga, nischade medan de mellanstora utan klar, definierad spets kommer att få det tufft.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev