Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Den dystra optimisten Jan Eliasson

Publicerad: 16 januari 2020, 04:00

Jan Eliasson, tidigare utrikesminister och ordförande i FN:s generalförsamling på. Business Arena 2019.

Foto: Mattias de Frumerie

Behovet av medling och förhandling består i en värld där det aldrig tycks bli slut på konflikter. För diplomaten Jan Eliasson står hoppet till ordet, men han oroas av att det missbrukas och att sanningen blivit ett relativt begrepp även i Vita huset. “Om det inte finns någon tydlig gräns för vad som är sant eller falskt – vad händer då?”


Behovet av medling och förhandling består i en värld där det aldrig tycks bli slut på konflikter. För diplomaten Jan Eliasson står hoppet till ordet, men han oroas av att det missbrukas och att sanningen blivit ett relativt begrepp även i Vita huset. “Om det inte finns någon tydlig gräns för vad som är sant eller falskt – vad händer då?”

Artikeln är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 6 som kom ut i december, 2019.

Den forne vice generalsekreteraren i FN och tidigare utrikesministern är fortsatt starkt engagerad i vad som sker på den globala arenan. När oljebolaget Saudi Aramco blev utsatt för en drönarattack i september i år och anklagelser riktades åt alla håll så var Jan Eliasson snabbt ute på Twitter och manade till lugn: ”För det första, etablera fakta. För det andra, ge inte upp grundläggande diplomati och verktyg som är sanktionerat under internationell lagstiftning.”

– Då menade jag att nu är det viktigt att ”cool heads must prevail” och att vi måste använda oss av diplomatin. Skulle det explodera i den här regionen med ett krig mellan Saudiarabien och Iran, då har vi en global
katastrof. Det finns ju möjligheter inom diplomatin där FN, om man agerar kraftigt, kan införa sanktioner och återställa situationer. Det finns metoder för tvister med fredliga lösningar. Vi har en alldeles för stor tendens att hamna rakt i konflikt och krigssituationer.

Behovet av diplomati är konstant

Under ett anförande på Business Arena Stockholm konstaterade Jan Eliasson att behovet av diplomati inte har avtagit, och karaktären på konflikterna gör det också besvärligt att få till diplomatiska lösningar.

– Fler och fler konflikter har en etnisk och religiös bakgrund. Det ger en starkare emotionell dimension i medling, där rationella argument inte fungerar som när det handlar om gränser eller territorium. Krigen tenderar
också bli mer av så kallade proxy wars, det blir krig i ett land och genast kommer regionala makter och utkämpar sina krig på detta lands territorium som förlänger konflikten, vilket gör det svårt att medla, säger Jan Eliasson.

En dyster syn på utvecklingen, även om Jan Eliasson bedyrar att det faktiskt finns hopp. Själv beskriver sig han sig som en optimist, men en bekymrad optimist. Eller möjligtvis en pessimist som ännu inte givit upp, som en av hans goda vänner beskrev honom. För världen i dag är osäker och oförutsägbar, där förebilderna för demokrati nu stapplar. Han uttryckte det tydligt i sitt anförande, att vi står inför ett test av demokratin, kanske till och med början av en kris för demokratin.

Brexit en stor utmaning

I Storbritannien, till exempel, har Brexit inneburit slitningar vad gäller sammanhållningen.

– Det kommer att innebära, inte bara för britterna själva utan hela Europa, att det är en historisk händelse av nästan katastrofalt mått. Även om det är fåfängt hoppas jag fortfarande att det ska bli en omprövning, men även om det blir så kommer landet fortfarande att vara delat.

Och vad gäller USA så kan det innebära stor fara om den politiska debatten förs på den nivå som det görs i dag.

– Allt det man lärde sig från barnsben, att alltid tala sanning, det är ju numera ett relativt begrepp i Vita huset och det betraktas inte som ett problem om något är sant eller falskt. Om det inte finns någon tydlig gräns för vad som är sant eller falskt – vad händer då? Då tappar också orden sina valörer och man kan heller inte ha tillit. Så det som händer nu i dagens värld är mycket allvarligt, och jag känner att vi måste lyssna på vibrationerna i marken och mobilisera alla goda krafter för att återställa ett bra, demokratiskt klimat.

Politiska korridorer

Att just ordet har en central plats återkommer diplomaten till gång på gång. Klyftorna i samhället ökar och språkbruket i de politiska korridorerna hjälper knappast till.

– Vi ser en ökande polarisering, inte bara mellan länder utan även allt mer inom länder. Debattfärgen grått har försvunnit, det är svart eller vitt och det går snabbt att trycka ut hat, hot och hån. Broar bränns i dialogen mellan människor. Tyvärr finns det också ganska klara tecken på att det lönar sig politiskt i ett demokratiskt system. ”

Foto: Mattias de Frumerie

Att missbruka ordet underminerar broarna och förgiftar källorna”, sa Dag Hammarskjöld. Därför ska vi vara noga med valet av ord, menar Jan Eliasson, och pekar på när till exempel Donald Trump kallar journalister och viktiga medier för folkets fiender med tveksamma termer, då har det gått för långt. Då har man polariserat det på ett sätt så att det knappt går att bygga upp broarna.

– Men det gäller ju även i det privata livet, hur många gånger har man inte tagit i för hårt? Jag som diplomat måste ju alltid hålla broarna orörda, man måste kunna ha en bas för att kunna lösa problem. Ibland kan det vara ganska besvärliga parter på andra sidan. Som någon av de totalitära ledare jag suttit med, som Saddam Hussein och Muammar Gaddafi. Då måste man ju ändå ha en ton så att man kan få till lösningar, som att få slut på ett krig.

Ljusglimtar finns

Det finns ändå ljusglimtar. Framför allt den unga generationen. När Jan Eliasson besöker sina barnbarns skolor ser han en enorm medvetenhet kring inte bara klimatfrågan, utan även krig och fred och allas lika värden.

– Vi ska inte bara arbeta för barnen, utan också med barnen, ta med dem i diskussionen så att de själva kan vara med och forma innan de tar över ansvaret. Där kan vi också stärka de demokratiska institutionerna, för politiska partier hamnar tyvärr ganska långt ner i förtroende i opinionsundersökningarna och det är inte bra.

Inte minst klimatfrågan tar stor plats hos Eliasson, som anser att vi inte längre verkar vara i fred med naturen och att en total mobilisering måste till. På frågan om varför unga är mer engagerade menar han att de helt enkelt sett effekterna mycket mer än vi, inte minst en viss Greta Thunberg.

– Jag skulle önska att jag kunde förhandla fred med naturen snarare än fred i konflikter. Och den medvetenheten har ju barn, de läser om att skalbaggar inte finns längre, att fåglar försvinner, vattennivån höjs och de ser de jättelika isbergen falla ner. De har verkligheten omkring sig, och de ser den tydligare än vad vi gör. Så jag är oerhört glad över att Greta finns, hon tryckte på knappen och väckte upp alla.

Foto: Mattias de Frumerie

Förhandla med framgång – Jan Eliassons fyra bästa tips

1. Ordet. Det är framför allt det skrivna och talade ordet vi har för att påverka och förändra vår omvärld. Det är då viktigt att skaffa så många som möjligt i verktygslådan så att man kan plocka fram rätt synonymer när det första inte fungerar, snabbt och utan att tappa riktning. Samla ord och inse ordets betydelse.

2. Timing. Jag har sett många exempel när saker görs för sent men nästan lika många där saker görs för tidigt. Lägger man fram ett förslag som inte är moget så att det avvisas kan man sällan ta tillbaka det i förhandlingen, då prestige ofta gör att det inte kan accepteras.

3. Kulturförståelse. Att sätta sig in i den andras situation, bakgrundshistoria, traditioner och språk. Det är inte bara viktigt, utan roligt också. Har man satt sig in blir de glada att denna person, som nästan kommer från Nordpolen, är intresserad. Då lägger man en förtroendebas som man sedan kan bygga på.

4. Personliga relationer. Att ingjuta förtroende och tala sanning, att aldrig slira på detta. Att de kan lita på att jag levererar det vi kommer fram till.

Mattias Fröjd
mattias.frojd@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev